Банкеръ Weekly

Свят

САЩ и Русия с взаимни обвинения за Украйна

В телефонен разговор със своя руски колега Сергей Лавров първият дипломат на САЩ Джон Кери призова Русия да вземе конкретни мерки за улесняване на прилагането на женевското споразумение за Украйна.

Русия и САЩ взаимно се обвиняват в липса на воля за спазване на договореното.

Кери призова Русия публично да прикани проруските сепаратисти да напуснат незаконно окупираните от тях сгради в източната част на Украйна, посочи говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки.

Кери е поискал Русия да назначи дипломат от висок ранг, който да работи съвместно с мисията за наблюдение на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, за да се покаже по „абсолютно ясен начин, че Русия подкрепя Женевското споразумение и иска деескалация“ на конфликта, заяви Псаки.

По-рано руският външен министър обвини властите на Украйна, че „грубо нарушават“ Женевското споразумение, което предвижда разоръжаване на незаконните въоръжени групи и освобождаване на окупираните сгради в украинските градове.

Тези изявления противоречат на фактите, посочват от Държавния департамент на САЩ.

Украинското правителство прилага мащабен закон за амнистията за сепаратистите, които сложат оръжие и напуснат незаконно окупираните сгради, заяви Псаки, като добави, че Киев е изпратил представители в мисията на ОССЕ и е обявил великденско примирие за „антитерористичните операции“.

Кери е поискал Русия да покаже същото ниво на ангажираност за прилагане на Женевското споразумение както „в своята реторика, така и в действията си“, добави Псаки.

От своя страна Лавров е подчертал пред Кери, а после и в телефонен разговор с германския министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, че правителството в Киев трябва да се въздържа от проява на насилие и да се придържа към задълженията си, установени в женевското споразумение от 17 април, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на руското външно министерство.

Лавров е приканил Кери да повлияе на Киев да не допуска разни „луди глави“ да предизвикат кървав конфликт в Украйна.

Дипломат №1 на Москва е разкритикувал неспособността на Киев да сложи край на действията на „Десен сектор“ и на други ултранационалисти, което излага на опасност изпълнението на женевските договорености.

Facebook logo
Бъдете с нас и във