Банкеръ Daily

Свят

САЩ и Русия обмислят нов ядрен договор, включващ и Китай

Представители на САЩ и Русия ще се срещнат утре в Женева, за да проучат възможността за ново споразумение за ограничаване на ядрените оръжие, което евентуално да включи и Китай. Това са заявили пред Ройтерс високопоставени американски източници.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е казвал, че би искал "следващо поколение" сделка за контрол над въоръженията с Русия и Китай, която да покрие всички видове ядрено оръжие. Той е обсъждал темата индивидуално с колегите си от Русия и Китай, включително на срещата на Г-20 в Осака в края на миналия месец.

Китай не е страна в договорите за ядрено оръжие между Вашингтон и Москва и не е ясно до каква степен би желал да се включи в подобно преговори, посочват анонимните източници.

В срещата в Женева ще участва заместник държавният секретар на САЩ Джон Съливан и руският заместник външен министър Сергей Рябков.

В реакция на новините за предстоящите преговори Пекин обяви, че не възнамерява да обсъжда идеята за тристранна сделка.

"В момента не виждаме никакви основания или предварителни условия за участие на Китай в подобни обсъждания", заяви днес говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във