Банкеръ Daily

Свят

САЩ и Русия не могат да поделят Венецуела

САЩ и Русия влязоха в остър сблъсък заради политическите сътресения във Венецуела. Вчера президентът Николас Мадуро започна втори шестгодишен мандат с подозрения за нелегитимност, които предвещават още по-голяма международна изолация на страната, която е потопена в най-тежката икономическа криза в съвременната си история. Мадуро положи клетва пред Върховния избирателен съд, а не в парламента, който е единствената държавна институция под контрола на опозицията. На 20 май той бе преизбран на избори, чиито резултати се оспорват от опозицията, ЕС, САЩ, Канада и 12 латиноамерикански страни.

На 8 януари САЩ наложиха нови санкции на Венецуела заради корупционни практики. Наложени са рестриктивни мерки на седем физически и повече от 20 юридически лица.  Администрацията на Тръмп също наложи санкции на венецуелски медиен магнат, който е близък до правителството на президента Николас Мадуро. Раул Горин е санкциониран за ръководене на мрежа, която е откраднала 2,4 милиарда долара от държавната хазна чрез корупционни валутни сделки. Горин е собственик на Globovision - най-голямата частна телевизия във Венецуела.

"Съединените щати няма да признаят легитимността на преизбрания венецуелски президент Николас Мадуро. Ние ще продължим да засилваме натиска върху този корумпиран режим, да поддържаме демократичното Национално събрание и да призоваваме за свобода и демокрация във Венецуела", заяви Това съветникът на президента на САЩ за националната сигурност Джон Болтън. 

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пък призова венецуелския президент да работи с Националното събрание - контролирания от опозицията еднокамарен парламент - "за мирно връщане към демокрацията".

Руското външно министерство обяви, че категорично осъжда опитите на САЩ да формират алтернативно венецуелско правителство.

„Безсрамната линия на Вашингтон за неконституционното формиране на алтернативни венецуелски правителствени структури, без оглед на реалността, както и опитът да определя кои власти са легитимни, е неприкрито посегателство върху суверенитета на Венецуела”, се казва изявление на уебсайта на Министерството на външните работи.

Според руските дипломати това е опит да се провокира по-нататъшно разделение във венецуелското общество.

Огромният проблем на Венецуела освен силното разделение, е икономическото състояние.Днешна Венецуела силно се различава от страната по времето на предишния ѝ лидерУго Чавес, който използваше огромните приходи от петрола, буквално за да наводни страната с различни потребителски стоки, като същевеременно субсидира храните и лекарствата. Инфлацията в момента бързо наближава 2 млн. процента, оставяйки минималната месечна заплата да се равнява на цената на кора с яйца. Около три милиона души са емигрирали от 2015 г. насам, много от които пеша, за да избегнат нарастващото недохранване и различни болести. Въпреки това Мадуро отказва да се откаже от поста. 

"Ако ме предизвикат, ще се защитя", предупреди венецуелският президент. През последните месеци правителството му взе мерки за дипломатическо сближаване със съюзниците си Русия, Китай, Иран, Турция и Северна Корея.

С наближаването на 20-годишнината от "боливарската революция", която започна бившият президент Уго Чавес (1999-2013), 56-годишният бивш автобусен шофьор и синдикалист заявява, че е по-силен и легитимен от всякога.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във