Банкеръ Daily

Свят

САЩ и преди Тръмп са искали от страните в НАТО да увеличат разходите

Джен Псаки

САЩ са искали от страните членки на НАТО да увеличат разходите си за поддържане на колективната отбрана още преди бившия американски лидер Доналд Тръмп. Това е съобщила на брифинг прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Това тя е отговорила на въпрос дали днешната администрация на президента Джо Байдън смята, че на републиканца Тръмп трябва да се отдаде дължимото във връзка с неговата  позиция за необходимостта от увеличение на разходите за отбрана на алианса. "Аз зная, че той (Тръмп) си е мислел, че е  автор на тази (инициатива)", казва Псаки. "Но, работейки в администрацията на (Барак) Обама (2009-2017 г.), аз мога да кажа, че ние винаги сме се придържали към това да искаме от страните членки на НАТО да увеличават тези си разходи. Това от много  време е елемент от политиката на Съединените щати".

Тръмп неведнъж е критикувал Германия за това, че тя, по негово мнение, не харчи достатъчно средства за поддържане на колективната отбрана на НАТО. Републиканецът изискваше от всички страни на алианса в най-кратки срокове да увеличат разходите си за отбрана до 2% от БВП.

Демократът Байдън в хода на своята предизборна кампания е бил фокусиран върху това, че при неговото управление Вашингтон ще работи за укрепването на алианса, в който САЩ вземат участие. Както съобщиха по-рано от  Белия дом, въз основа на резултатите от телефонния разговор през януари тази година, Байдън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг са се изказали "за запазване на тенденцията към увеличение на разходите за отбрана на алианса".

Facebook logo
Бъдете с нас и във