Банкеръ Daily

Свят

САЩ и НАТО разширяват военното си присъствие в Черно море

Генерал Къртис Скапароти

Въоръжените сили на САЩ и на НАТО разширяват военното си присъствие в Черно море, потвърди вчера главнокомандващият Обединените въоръжени сили на алианса в Европа американският генерал Къртис Скапароти, цитиран от ТАСС. 

Той напомни, че на 1 март напусна Черно море ескадреният миноносец на САЩ "Доналд Кук", който се намираше там от 19 февруари. Това бе вторият за последните два месеца американски ескадрен миноносец-ракетоносец, навлязъл в Черно море, отбеляза генералът по време на слушания в комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ. 

"Смятаме, че има такава необходимост. Разширихме мащабите на присъствието си в Черно море, както и нашите съюзници. НАТО в момента разполага с флот в Черно море", добави Скапароти. Той очевидно имаше предвид военните учения на алианса "Посейдон-19", започнали в петък в румънското пристанище Констанца.

Според Скапароти Русия внимателно следи сигналите, подавани от САЩ и НАТО чрез изпращане на техни кораби в Черно море. "Откровено казано, на тях (руснаците) не се харесва нашето присъствие в Черно море, но това са международни води и нашите кораби трябва да ходят там, както и самолетите ни - да летят", отбеляза генералът. 

Американски изтребители-бомбардировачи от пето поколение се планира да бъдат разположени за постоянно в Европа, каза още той. 

Скапароти иска да засили отбраната на Украйна, изправена пред "агресивните действия" на Русия в Източна Украйна и в Черно море, съобщи Франс прес.

Миналата година САЩ продадоха преносими противотанкови ракетни комплекси "Джавелин" на Украйна, но "има други системи, снайперски пушки, боеприпаси", които САЩ биха могли да доставят на украинската армия, посочи той. 

"Трябва може би да се помисли и за Керченския проток и може би да се предвиди също морска отбрана в бъдеще", добави американският генерал, визирайки задържането на украински бойни кораби от Русия в Азовско море в края на миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във