Банкеръ Weekly

Свят

САЩ и Мексико се хванаха за гушите

Границата между двете държави.

Планираната за 31 януари първа среща на мексиканския президент Енрике Пеня Нието и американския му колега Доналд Тръмп е поставена под въпрос, след като новият стопанин на Белия дом подписа указ за изграждането на стена по границата между САЩ и Мексико. Тръмп изпълни предизборното си обещание в момент, в който мексиканска делегация, водена от външния министър Луис Видегарай, пристигна за разговори във Вашингтон.

Действията на американския държавен глава предизвикаха възмущение в Мексико, където много политици и наблюдатели ги разтълкуваха като преднамерен удар по усилията на мексиканското правителство да установи диалог с новата американска администрация. Мексиканският президент обмисля дали да анулира планираната си визита в Щатите, предаде Асошиейтед прес, като се позова на високопоставен мексикански правителствен служител. Във видеоизявление, качено в акаунта му в Туитър, Пеня Нието отхвърли проекта на Тръмп за стена по границата. "Съжалявам за това решение и го осъждам", каза той.

Впоследствие външният министър Луис Видегарай съобщи, че нищо не е отменяно. "Засега всичко е по график", посочи той пред Ройтерс. Видегарай, придружен от мексиканския министър на икономиката Илдефонсо Гуахардо, пристигна на 24 януари във Вашингтон, за да подготви предстоящата президентска среща заедно с началника на канцеларията на Белия дом Райнс Прибъс, шефа на Националния съвет за търговия Питър Наваро и зетя на Доналд Тръмп и негов главен съветник Джаред Къшнър.

Главната тема на разговорите ще е бъдещето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), след като Доналд Тръмп поиска преразглеждането му. Още преди подписа на Тръмп под указа за построяването на стената напрежението между Мексико и САЩ се бе покачило значително. Очертават се трудни преговори, защото и двете страни заплашиха, че ще се откажат от договора, ако е неизгоден за тях, изтъкна "Файненшъл таймс". Според икономическия министър Гуахардо, "ако няма ясна полза (от споразумението), няма смисъл да оставаме в него". На Мексико не му е нужно неизгодно споразумение, подчерта той.

"Въвеждането на граничен данък е равнозначно на обявяване на война", коментира и Хайме Заблудовски, единият от преговарящите за НАФТА от мексиканска страна. Поводът за предупреждението му бе намерението на Тръмп да обложи с допълнителен данък онези американски компании, които не искат да върнат производството си в Съединените щати.

Точката по въпроса за посещението на Нието обаче постави самият Тръмп, като заяви в Туитър, че ако Мексико откаже да плати за стената по границата, президентът му трябва да отмени си визитата си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във