Банкеръ Daily

Свят

САЩ и Куба започват официални разговори за възстановяване на дипломатическите си отношения

САЩ и Куба ще започнат на 21-ви януари в Хавана първите си официални разговори за нормализиране на дипломатическите си отношения,предадоха световните агенции.

Помощник държавният секретар за Латинска Америка Робърта Джейкъбсън ще посети Хавана на 21-ви и 22-ри януари за тези дискусии, съобщи говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки.
Разговорите ще са първите официални срещи след 18 месеца тайни преговори между САЩ и Куба под егидата на Ватикана и Канада.

Най-малко 35 политически затворници бяха освободени в Куба през последните 48 часа, в рамките на началото на дипломатическо сближаване със САЩ, обявено в средата на декември. Това съобщиха вчера кубински дисиденти, цитирани от Франс прес.

Повечето освободени затворници са членове на Патриотичния съюз на Куба, нелегална опозиционна организация, базирана в източната част на страната, заявил пред агенцията Елисардо Санчес, председател на Кубинската комисия за правата на човека, забранена, но толерирана от властите организация.

Президентите на САЩ и Куба Барак Обама и Раул Кастро обявиха на 17-и декември, че двете страни ще започнат нормализиране на дипломатическите си отношения след повече от половин век американско икономическо ембарго.

Facebook logo
Бъдете с нас и във