Банкеръ Daily

Свят

САЩ и Китай стоплят търговските отношения

В началото на месеца администрацията на президента Байдън обяви, че трябва да започне нов кръг от търговски преговори с Китай, като същевременно запази митата върху китайския внос.

Само през последния половин месец между Китай и САЩ се проведоха два диалога за икономическо-търговските въпроси, което е реализиране на духа на разговора между държавните им глави на 10 септември, съобщи Радио Китай.

Китайските представители проведоха разговор с американския търговски представител Катрин Тай и финансовия министър Джанет Йелън за макроикономическата обстановка, двустранното сътрудничество и други въпроси. Те споменаха „китайско-американското икономическо-търговско споразумение“, „ликвидирането на допълнителните мита и санкции“, „справедливото отнасяне към китайските компании“ и други теми.

В началото на месеца администрацията на президента Байдън обяви, че трябва да започне нов кръг от търговски преговори с Китай, като същевременно запази митата върху китайския внос, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Байдън  не е заявил твърда позиция  в конфликта, започнат от предшественика му Доналд Тръмп, който повиши митата върху вноса от Китай заради оплаквания от индустриалната политика и търговския излишък на Пекин. В отговор китайските власти спряха закупуването на американска соя и повиши митата върху други стоки. 

Китай обеща по време на първа фаза от споразумението за прекратяване на конфликта да купува повече американска соя и други стоки за износ. Пекин се забави с изпълнението на това обещание, след като пандемията обърка глобалната търговия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във