Банкеръ Daily

Свят

САЩ и Китай са близо до голямата сделка, но Тръмп май не знае

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон и Пекин са се споразумели по първата фаза от търговското споразумение. Това означава, че няма да бъдат въвеждани предвидените за 15 декември наказателни мита за китайски стоки.

"Китай се съгласи на много структурни промени и мащабно купуване на селскостопански стоки, енергия и промишлени стоки. Затова очаквам незабавно начало на преговори по втората фаза от търговското споразумение. Ще започнем незабавно преговори за втората фаза на търговската сделка с Китай, вместо да чакаме до президентските избори през 2020-а година. Това е невероятна сделка за всички. Благодаря ви", каза Тръмп.

След като беше оповестена тази информация обаче президентът на САЩ написа в Туитър: "Тиражираната от "Уолстрийт джърнъл" информация за договорена с Китай търговска сделка е напълно погрешна, особено по отношения на тарифите. Фалшиви новини. Те трябва да намерят по-добър информатор!". 

Финансовото издание обяви, че САЩ са предложили на Китай да намалят съществуващите тарифи с 50% (за 360 млрд. долара) и че Вашингтон ще отмени планираното за 15-и декември въвеждане на допълнителни мита за близо 160 млрд. долара върху вноса на китайски потребителски стоки.

Китай също потвърди, че има сделка. "Консенсусът по първата фаза на търговско-икономическото споразумение между двете държави обхваща области като защитата на интелектуалната собственост, трансфера на технологии, хранителните и селскостопански продукти, финансовите услуги. Според постигнатото споразумение, Вашингтон обещава да отмени поетапно допълнителните мита върху китайските стоки", се казва в официално съобщение.

Китайският заместник-министър на финансите Ляо Мин коментира, че постигането на консенсус между двете най-големи икономики в света отговаря на основните интереси не само на двата народа, но и на света. Той ще има положителен ефект върху икономиката, търговията, инвестициите, финансовия пазар и други аспекти.

САЩ и Китай водят 16-месечна търговска война, която до момента е коствала взаимен обмен на допълнителни мита на стойност над 350 млрд. долара. Освен това обтегнатите им икономически отношения костват огромна част от световния растеж, тъй като пазарите стават все по-предпазливи, заради опасенията от ескалация на напрежението. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във