Банкеръ Daily

Свят

САЩ и Китай постигнаха споразумение за намаляване на вредните емисии

Американският президент Барак Обама и китайският му колега Си Цзинпин заявиха днес, че двете им страни сериозно ще намалят емисиите си на парникови газове в атмосферата в следващите две десетилетия, предадоха световните агенции.

Обама каза, че до 2025 г. САЩ ще намалят емисиите си с "историческите" 26-28% спрямо нивата от 2005 г. Китайският президент не се ангажира с конкретни цифри, но все пак посочи, че след 2030 г. страната му ще спре да увеличава емисиите си и ще произвежда една пета от необходимата енергия от неизкопаеми горива.

Подобен ангажимент Китай поема за пръв път, отбелязва Би Би Си. Агенцията припомня, че страната е най-големият замърсител в света, като на нея се дължат 29% от вредните емисии. САЩ "произвеждат" 19 на сто от замърсяванията на въздуха.

По време на разговорите в Пекин представителите на двете страни са се договорили да намалят възможните военни инциденти във въздуха и морските води.

Според Обама постигнатите екоспоразумения са крайъгълен камък в американско-китайските отношения. Лидерът на републиканското мнозинство в американския Сенат Мич Макконъл обаче критикува, че това е нереалистичен проект. Той изрази мнение, че президентът ще завещае тези цели на на приемника си, което със сигурност означавало по-високи цени на енергията и още по-малко работни места.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във