Банкеръ Daily

Свят

САЩ и Китай облекчават ограниченията за журналистите си

Китай и САЩ се споразумяха взаимно да облекчат ограниченията за журналистите от едната и другата страна на фона на известен спад на напрежението между двете държави, предаде Асошиейтед прес.

Англоезичният китайски официоз "Чайна дейли" съобщи, че споразумението е постигнато преди вчерашната виртуална среща между китайския лидер Си Дзинпин и американския президент Джо Байдън.

Съгласно договореностите САЩ ще издават едногодишни визи за многократно влизане за китайските журналисти и незабавно ще започнат процедура за уреждане на въпроса за студентския статут, посочва вестникът. Китай ще отговори реципрочно с равноправно отношение към американските журналисти, веднага щом мерките на САЩ влязат в сила; и двете страни ще издават журналистически визи за нови кандидати "въз основа на съответното законодателство и разпоредби", се отбелязва в съобщението.

Снощи американският Държавен департамент съобщи за АП, че Китай е поел ангажимент да издаде визи за група репортери от САЩ, "при условие че отговарят на изискванията по всички приложими закони и разпоредби".

"Ще продължим да издаваме визи и на (китайски) журналисти, които по принцип имат право на виза съгласно американското законодателство", посочи американското външнополитическо ведомство.

Пекин се е ангажирал също да удължи срока на визите за американските журналисти - от 90 дни сега на една година.

"На реципрочна основа ние се ангажираме да увеличим на една година валидността на визите за САЩ, издавани за журналисти от Китай", заяви Държавният департамент.

Двете страни ще предоставят също визи за многократно влизане, допълниха оттам.

Ограниченията за журналистите от повече от година предизвикват напрежение в двустранните отношения, след като САЩ намалиха броя на визите, издавани за журналисти от китайските държавни медии, а от останалите, които все пак имаха право да работят в САЩ, започнаха да изискват да се регистрират като чужди агенти.

Китай реагира, като изгони журналисти, работещи за американски издания, и сериозно затегна условията за тези журналисти от САЩ, които останаха да работят на негова територия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във