Банкеръ Daily

Свят

САЩ и Китай между търговските преговори и ядреното разоръжаване

Властите в Пекин обявиха, че няма да преговарят със Съединените щати и Русия за ново споразумение за съкращаване на ядрените оръжия, съобщи Ройтерс.

Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви, че ядрените сили на страната му са "на най-ниското равнище" в приоритетите на националната сигурност и че не може да се сравняват с тези на САЩ и Русия.

В петък Донанлд Тръмп и Владимир Путин обсъдиха възможността за организиране на преговори за ново ядрено споразумение между държавите. Белият дом отбеляза, че президентът на САЩ обмисля и Китай да се включи в преговорите.  "Имах дълъг и много добър разговор с президента на Русия Путин. Както винаги съм казвал, много преди началото на лова на вещици, да се разбираме с Русия, Китай и всички други е добро, а не лошо нещо", написа Тръмп в Туитър.

В началото на февруари администрацията на Тръмп обяви, че ще прекрати участието си в договора за контрол на ядреното въоръжение с Русия, който функционира от десетилетия. Като причина за решението Вашингтон цитира нарушения на договора от страна на Москва. Договорът е подписан във Вашингтон от държавните глави на САЩ и СССР Роналд Рейгън и Михаил Горбачов на 8 декември 1987 г. Той урежда премахването на ядрените и конвенционалните (неядрени) наземни балистични ракети със среден и малък обсег (достигащи цел на 500 до 5500 километра или 300 – 3400 мили). 

От Кремъл определиха на решението на Тръмп като "опасна стъпка". Зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков обясни, че договорът е от голямо значение за международната сигурност и ядрената безопасност, за поддържането на стратегическата стабилност. Той изтъкна, че Москва не само не нарушава, а най-строго съблюдава Договора за ядрените сили със среден обсег.

Анализатори предполагат, че решението на Китай не да участва в тристранните преговори е повлияно и от икономическите спорове със САЩ. На 6 май американският президент обяви, че митата за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара ще бъдат увеличени от 10 май от 10 на 25 на сто, защото според него търговските преговори напредват твърде бавно, предадоха световните агенции.

"За 10 месеца Китай плащаше на САЩ мита от 25 на сто за високотехнологична продукция на стойност 50 милиарда долара и 10-процентови налози за други стоки на стойност 200 милиарда долара", заяви Доналд Тръмп.

Китайското външно министерство обяви, че търговските преговори със САЩ не са премахнати от настоящия график и че Пекин все още възнамерява да изпрати своя преговарящ екип във Вашингтон през тази седмица, съобщи агенция Блумбърг. 

Говорителят на външното министерство обаче избегна да отговори директно дали главният преговарящ в лицето на вицепремиера Лю Хъ ще участва в делегацията. Главният китайски преговарящ трябваше да пристигне във Вашингтон в сряда на фона на надеждата, че ключовата търговска сделка между Китай и САЩ може да бъде финализирана до края на седмицата.

Друг повод за раздор стана съобщението на китайските власти, че Военноморските сили са предупредили американски кораби, плаващи в близост до острови в Южнокитайско море, да напуснат региона и че САЩ трябва да прекратят провокативните действия. Два американски разрушителя са плавали на 12 морски мили от рифовете Гавин и Джонсън в района на спорните острови Спратли.

Китай има претенции към островите и рифовете. Бруней, Индонезия, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам също имат претенции към територии в акваторията. Затова според местните власти действията на САЩ нарушават суверенитета на Китай, вредят на мира, сигурността и добрия ред в акваторията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във