Банкеръ Daily

Свят

САЩ и Китай кръстосаха шпаги в ООН

Въпреки големите очаквания, новата администрация в Белия дом не донесе промяна в отношенията между Съединените щати и Китай.

Въпреки големите очаквания новата администрация в Белия дом не донесе промяна в отношенията между Съединените щати и Китай. През уикенда двете страни отново кръстосаха шпаги в ООН.

На провеждащото се заседание на ООН за отбелязване на Деня на премахване на расовата дискриминация постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд е заявила, че Китай е извършил геноцид и престъпления срещу човечеството спрямо националните малцинства в Синдзян, съобщи Ройтерс.

Заместник-постоянният представител на Китай в ООН Дай Пин пък заяви, че САЩ се намесват във вътрешните работи на Китай.

"Тъй нар. „геноцид в Синдзян“ е фалшива новина. Именно в САЩ ситуацията с правата на човека е лоша. САЩ нямат право да правят своеволни коментари за останалите страни", коментира Дай Пин и допълни, че американският представител, използвайки платформата на ООН, разпространява фалшиви новини и изхождайки от политически цели правят безпочвени нападки срещу Китай.

На току-що приключилия стратегически диалог на високо равнище между Китай и САЩ китайският представител Ян Дзиечъ изтъкна, че съществуват много проблеми, свързани с човешките права в САЩ и те трябва да разрешат собствените си проблеми, а не бива да правят своеволни коментари по въпроса за демокрацията и правата на човека в Китай.

По-рано американският държавен секретар Антъни Блинкен обвини Китай, че с действията си застрашава световния ред, основаващ се на правила. После висшият китайски представител Ян Дзиечъ отправи остри критики към САЩ. След което двете страни си отправиха взаимни обвинения в нарушение на протокола, договорен за провеждането на разговорите.

"Ще дискутираме въпроса за нашите най-дълбоки безпокойства относно действията на Китай в Синцзян, Хонконг, Тайван, за кибератаките срещу САЩ и за икономическата принуда срещу нашите съюзници", заяви Блинкен пред китайския външен министър Ван И и пред висшия отговарящ за въпросите на външна политика в Китайската комунистическа партия Ян Цзечъ.

От своя страна висшият китайски представител Ян Цзечъ каза, че САЩ използват военна мощ и финансово надмощие, за да упражняват натиск върху други страни. Според него САЩ също така злоупотребяват с понятието за национална сигурност, за да застрашават бъдещето на международната търговия. Ян Цзечъ обвини САЩ, че подстрекават някои страни да нападат Китай. Той каза, че Синцзян, Хонконг и Тайван са неделима част от китайската територия.

Висшият китайски дипломат заяви, че САЩ могат да се представят по-добре в областта на човешките права. Той каза, че ситуацията с човешките права в САЩ е влошена и че чернокожите американци са избивани в САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във