Банкеръ Daily

Свят

САЩ и Иран на прага на война?

Съветът за сигурност на Иран заяви, че Иран ще отмъсти за смъртта на генерал Касем Солеймани на подходящо място и в подходящ момент.

"Америка трябва да знае, че престъпната й атака срещу генерал Солеймани бе най-голямата й грешка. Ще отмъстим сурово на престъпниците на подходящо място и в подходящ момент", се казва в изявление на съвета.

Колективният орган оповести, че е взел решение как да отговори на убийството на Солеймани, но не уточни какво точно ще предприеме Иран.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че високопоставеният ирански генерал Касем Солеймани, убит при американско нападение в Багдад, е трябвало да бъде убит "преди години".

"Генерал Солеймани е убил или ранил тежко хиляди американци в продължение на дълъг период от време и планираше да убие много други. Той беше пряко или непряко отговорен за смъртта на милиони", заяви Тръмп в Туитър.

Макар че Иран никога няма да може да го признае, Солеймани беше мразен и предизвикваше страх в своята страна. Те не са толкова тъжни, колкото лидерите се опитват да ги представят пред останалата част от света. Той трябваше да бъде убит преди години!", добави президентът на САЩ.

При американския въздушен удар тази сутрин са загинали 10 души, петима от които са членове на иранската Революционна гвардия.

Освен генерал Солеймани, командващ елитната част "Кудс" на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, са загинали още един генерал, един полковник, майор и капитан от Корпуса.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че САЩ са убили иранския генерал, за да попречат на готвеща се атака, ръководена от него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във