Банкеръ Daily

Свят

САЩ и Ирак трябва да продължат борбата с "Ислямска държава", обяви Багдад

Бархам Салих и Доналд Тръмп в Давос

Съединените щати и Ирак трябва да продължат съвместната си мисия за борба срещу терористичната организация "Ислямска държава", заяви вчера иракският президент Бархам Салих, цитиран от ДПА.

"Нашите отношения са трайни, Съединените щати са партньор на Ирак и във войната срещу "Ислямска държава", заяви Салих преди срещата си с американския президент Доналд Тръмп по време на Международния икономически форум в швейцарския курорт Давос.

Мисията трябва да бъде изпълнена и мисля, че Вие и аз споделяме визията за стабилен и суверенен Ирак, който е в мир със себе си и със съседите си, каза Салих на Тръмп. На срещата с Тръмп иракският лидер заяви, че времената в Близкия изток са "предизвикателни" и "трудни".

Това бе първата среща на Салих с Тръмп, след като в началото на месеца САЩ убиха в Багдад високопоставения ирански генерал Касем Солеймани и иракския командир на милициите Хашд аш Шааби Абу Махди ал Мухандис. Предвожданата от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" преустанови операциите си в Ирак след убийството на Солеймани, а Иран подложи на ракетен обстрел американски военни обекти в Ирак.

След американския удар, при който бе убит Солеймани, иракският парламент гласува чуждестранните войници да напуснат Ирак. Вашингтон обаче отклони искането на иракските власти, а президентът Тръмп заплаши Ирак със санкции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във