Банкеръ Daily

Свят

САЩ и Япония изразиха безпокойство от китайската брегова охрана

Министрите на външните работи и отбраната на САЩ и Япония изразиха днес сериозно безпокойство от влязло неотдавна в сила китайско законодателство, позволяващо на китайската брегова охрана да стреля по плавателни съдове, преминаващи покрай островите Сенкаку, които според Пекин са китайска територия, предаде агенция Киодо.

"Съединените щати и Япония продължават да се противопоставят на всяко едностранно действие, чиято цел е промяна на статуквото или оспорване на японското управление на тези острови", заявиха министрите в съвместно изявление, публикувано след разговорите им в Токио.

Китайското законодателство за бреговата охрана, което влезе в сила на 1 февруари, обезпокои Япония, тъй като китайски кораби често навлизат в японски териториални води и с това поставят под въпрос контрола, който Токио упражнява върху тях.

Визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкън и на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в Япония е първото посещение в чужбина на министри от правителството на президента Джо Байдън. В Япония Блинкън и Остин се срещнаха с японския външен министър Тошимицу Моеги и министъра на отбраната Нобуо Киши.

Facebook logo
Бъдете с нас и във