Банкеръ Daily

Свят

САЩ и Гърция работят за започване на преговори на Северна Македония с ЕС

Джефри Паят

Американският посланик в Атина Джефри Паят заяви, че САЩ и Гърция работят заедно за това Северна Македония възможно по-скоро, още тази година, да започне преговори за членство в Европейския съюз, съобщи Танюг.

Паят не коментира дали гръцката опозиционна "Нова демокрация" и нейният лидер Кириакос Мицотакис, ако победят на предсрочните парламентарни избори в Гърция на 7 юли, ще уважават клаузите на Преспанското споразумение със Северна Македония, но каза, че се надява на бъдещо изграждане на отношенията на Гърция с останалите страни от Западните Балкани.

Посланикът добави, че ролята на гръцкото правителство и гръцкия бизнес представлява стълб на стабилността в отношенията със страните от Западните Балкани и като такава е от ключово значение.

Паят изтъкна общите интереси на САЩ и Гърция в по-широк регион, където съществуват многобройни предизвикателства в бъдеще. Той говори за ролята, която Китай играе в Европа и ролята на Русия, която, както каза, е "икономически отслабена, но с амбиции да предизвика вреди". Също така той напомни, че от голямо значение както за Гърция, така и за САЩ е Турция да остане част от западните институции, "независимо от провокативните стъпки на Анкара".

Facebook logo
Бъдете с нас и във