Банкеръ Daily

Свят

САЩ и Германия са близо до споразумение за "Северен поток 2"

Проектът е през завършване - 98% от работите по газопровода, минаващ по дъното на Балтийско море, вече са приключени.

САЩ и Германия са близо до споразумение за газопровода „Северен поток-2”. Договорката включва и възможност за налагане на санкции срещу Москва от страна на Берлин, ако властите в Германия преценят, че Русия използва енергийните ресурси като оръжие срещу Украйна, съобщи Ройтерс.

Проектът е през завършване - 98% от работите по газопровода, минаващ по дъното на Балтийско море, вече са приключени. Притесненията на Вашингтон са, че той ще увеличи зависимостта на Европа от руския природен газ и директно ще засегне Украйна, намалявайки транзитните такси, които страната получава в момента. В същото време един от съветниците на държавния секретар Антъни Блинкен - Дерек Чолет, пристигна на посещение в Киев, където ще обсъди стратегическото партньорство между САЩ и Украйна.

Очаква се  САЩ и Германия да се опитат да привлекат инвестиции в размер до 1 млрд. долара за развитието на екологично чиста енергия в Украйна. Германия има готовност да привлече първоначално инвестиции на стойност 175 млн. долара.

Москва реагира незабавно на плановете на двете страни. 

"Политиката на американската администрация по отношение на газопровода "Северен поток 2" е пример за нелоялна конкуренция. Ние не искаме да виждаме такива методи, ние сме против. Нашите американски приятели ще разберат, че "Северен поток 2" е само икономически въпрос и нищо друго", заяви във вторник руският посланик в САЩ Анатолий Антонов в интервю за RT America.

Според него някои американски политици се опитват да използват Украйна като инструмент за натиск върху Руската федерация,  защото той не вижда друга причина Вашингтон да има политически интереси в Украйна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във