Банкеръ Daily

Свят

САЩ и ФРГ обсъждат помощ за енергетиката на Украйна заради "Северен поток - 2"

Властите в САЩ и Германия обсъждат възможностите за оказване на помощ на Украйна в строителството на нови електроцентрали и развитие на инфраструктурата във връзка със завършването на проекта "Северен поток - 2". Това съобщава агенция Bloomberg.

Според нейния източник, САЩ и Германия разчитат "да намалят геополитическите изгоди за Москва" след завършването на строителството на газопровода. Както се отбелязва в материала, официалните лица се надяват, че основните положения по тези договорености ще могат да бъдат съгласувани до визитата на канцлера на Германия Ангела Меркел в САЩ, която е планирана през юли. В консултациите участват министерствата на външните работи на двете страни, а също така съветникът на канцлера на Германия Ян Хекер и помощникът на президента на САЩ Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан.

Сред възможностите, които обсъждат страните, са "инвестиции, които да помогнат на Украйна в строителството на собствени електроцентрали", а също така и с цел "развитие на инфраструктурата" и увеличаване на доставките на газ от тази страна. Германия също така е "изразила желание да започне преговори с Русия" по въпроса за продължаване на транзита на руски газ през Украйна, пише в материала.

Страните също така са обсъждали възможността за създаване на механизъм за "спиране на доставките на газ по "Северен поток - 2", ако Русия се опита да окаже натиск върху Украйна". "Официалните лица от Германия се изказват против тази идея. Те отбелязват, че не искат да използват "Северен поток - 2" като "политическо оръжие", пише в публикацията. Както коментират от агенцията, чиновниците от САЩ не знаят, може ли технически да се създаде такъв механизъм. Във Вашингтон също така допускат възможността за въвеждане на санкции срещу Русия, ако тя "се опита да намали доставките на газ за Украйна".

Източниците се разминават в мненията си относно това, колко са напреднали САЩ и Германия в тези консултации. По думите на някои от запитаните лица, вече има "съгласуван проект по всички елементи". Друг събеседник на Bloomberg пък казва, че "преговорите не са стигнали толкова напред".

В публикацията се отбелязва, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е говорил за възможността от въвеждане на санкции срещу компанията Nord Stream 2 AG, която е оператор на проекта по строителството на тръбопровода "Северен поток - 2", и нейния изпълнителен директор Матиас Варниг. Дипломатът  допускал тази възможност, ако САЩ "не получат исканите отстъпки".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във