Банкеръ Daily

Свят

САЩ и ЕС подготвят общи санкции срещу близки до Лукашенко

Джо Байдън

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че изготвя списък с целенасочени санкции срещу ключови членове на правителството на Беларус.

"Съединените щати, заедно с ЕС и други съюзници, разработват списък с целенасочени санкции срещу ключови членове на правителството на Лукашенко, "свързани с продължаващите нарушения на правата на човека и корупцията, фалшифицирането на изборите през 2020 г. и събитията от 23 май", заяви в петък прессекретарят на Белия дом Джен Саки.

Говорителят на Белия дом че призова Лукашенко да позволи надеждно международно разследване на събитията от 23 май, когато пътническият самолет Ryanair, летящ от Гърция за Литва, беше принудително отклонен от беларуски изтребител и кацна в Минск.

Междувременно в петък се проведе поредна между руския президент Владимир Путин и лидера на Беларус Александър Лукашенко. В Сочи Путин предложи на Лукашенко подкрепа в противопоставянето му със Запада. 

Лукашенко се възмути от решението на редица страни да заобикалят белоруското въздушно пространство и да забранят полетите на компанията "Белавия" до своите летища.

Според него, реакциите на събитията около самолета на "Райънер" са опит да се дестабилизира обстановката в Беларус и да се провокират протести, както през август миналата година.

Путин подкрепи беларуския президент и се съгласи с него, че реакцията на Запада на инцидента със самолета е "изблик на емоция". Путин припомни случая с принудителното кацане на самолета на президента на Боливия Ево Моралес през 2013 г., когато Съединените щати се опитваха да хванат доносника Едуард Сноудън, и отбеляза, че тогава не е имало такива реакции.

"По едно време те принудиха самолета на боливийския президент да кацне и го изкараха от самолета... и нищо, тишина", каза Владимир Путин.

Лукашенко пък каза на Путин, че ще му покаже някои поверителни документи за инцидента с "Райънер", които ще помогнат на руския лидер да разбере какво всъщност се е случило. "Винаги има някой, който ни създава проблеми. Вие знаете за тях, ще ви информирам", каза Лукашенко на Путин и допълни: "Донесох някои документи, за да разберете какво се случва".

Facebook logo
Бъдете с нас и във