Банкеръ Daily

Свят

САЩ и ЕС обсъдиха засилването на международното сътрудничество срещу коронавируса

Американският държавен секретар Майк Помпейо и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел обсъдиха "спешната нужда от засилване на международното сътрудничество" за борба срещу пандемията, предизвикана от коронавируса, предаде Франс прес, цитирайки публикувано днес изявление на ЕС.

В телефонния разговор снощи Помпейо и Борел са подчертали и необходимостта от увеличаване на медицинската хуманитарна помощ за най-уязвимите страни. Няколко богати страни обявиха колосални планове за възстановяване, но нарастват опасенията за бедните страни, които не разполагат с адекватни здравни системи, отбелязва АФП.

"ЕС и САЩ имат възможност да допринесат значително за международните усилия за противопоставяне на пандемията", се казва в изявлението на ЕС. Освен това по време на разговора с Помпейо Борел е подчертал "необходимостта да се предоставя точна и прозрачна информация на населението, в момент когато притесненията се засилват заради разпространяваните фалшиви новини за коронавируса".

Facebook logo
Бъдете с нас и във