Банкеръ Daily

Свят

САЩ готови да подпишат с България декларация за разбирателство за сигурността на 5G мрежата

Кийт Крак

САЩ са готови да подпишат декларация за разбирателство с България в областта на сигурността на 5G мрежата. Това каза американският заместник-държавния секретар по икономически растеж, енергетика и околна среда Кийт Крак пред журналисти в резиденцията на посланик Херо Мустафа. По думите му това ще бъде историческа декларация между двете страни и тя ще докаже увеличаващото доверие между двете страни.

Декларацията ще се занимава с риска от незащитени 5G мрежи, уточни Крак. Освен тя ще гарантира "чиста мрежа, която е жизненоважна за националната сигурност, икономическия просперитет и стабилността в региона".

Кийт Крак посочи, че България ще се присъедини към държавите в НАТО, които вече членуват в т. нар. "чиста мрежа". Освен това страната ни се присъединява към използването на "чиста мрежа" и като член на Европейския съюз и инициативата "Три морета". Затова Европейският съюз и НАТО си партнират в областта на 5G мрежата с цел гарантиране надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки.

"Чистата мрежа", освен 5G, покрива всичко от електрическите мрежи до автономните превозни средства, облачните услуги и други. Тя е всеобхватен подход за решаване на проблемите с поверителността на данните. Според него трябва да се има доверие на мрежата и това е начин да се привличат нови инвеститори. Това ще подпомогне и за увеличаването на американските инвеститори в България.

На въпрос дали санкциите за инвеститорите на газопровода "Турски поток" ще повлияят на България, Кийт Крак отговори, че почти всички страни от този проект са поставени в зависимост от Русия. Той добави, че почти всички страни от инициативата "Три морета", с изключение на Австрия", са зависими от Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във