Банкеръ Daily

Свят

САЩ е обезпокоен от възможен недостиг на газ в Европа за отопление

Страните от  Европа може да се  сблъскат с недостиг на природен газ за отопление на домакинствата през зимния период заради ниското ниво на  запасите и "ограничените доставки от Русия". Това е казал старшият съветник на държавния секретар по енергийната сигурност Амос Хохщайн в интервю за агенция Bloomberg.

"Ако тази зима бъде по-хладна от обикновено, аз се боя, че ние няма да можем да осигурим достатъчни обеми природен газ за отопление в някои части на Европа", отбелязва Амос Хохщайн. По неговите думи, доставките от Русия в Европа "са по-малки в сравнение с минали години ".

Хохщайн изказва предположение, че Москва може да се опита да използва енергийната криза, за да  укрепи своите позиции за "Северен поток - 2", срещу чието строителство се изказва Вашингтон.

Прекъсването на доставките на въглеводороди предизвикаха в Европа енергийна криза, която при това е  съпроводена с рекорден ръст на цените, затваряне на части от  промишлени предприятия и политически последствия, свързани с увеличение на стойността на комуналните услуги, пишет Bloomberg.

Според Хохщайн, в случай на по-сурова зима част от  страните в Европа  може да закупуват природен газ по повишаващи се цени, а на други - може да им се наложи да регулират потреблението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във