Банкеръ Daily

Свят

САЩ дават на Израел 38 млрд. долара за оръжие

САЩ и Израел постигнаха окончателно споразумение за рекорден нов пакет от най-малко 38 милиарда долара американска военна помощ. Това разкриха източници, свързани с преговорите, цитирани от Ройтерс.

10-годишният договор се очаква да бъде подписан в рамките на следващите дни.

Сделката ще представлява най-голямата американска военна помощ за страна, но също включва големи отстъпки от израелския премиер Бенямин Нетаняху, според източниците от двете преговарящи държави.

Израел сигнализира в началото на разговорите, че може да приеме предложенията на Белия дом, че военните фондове на САЩ, до момента похарчени частично за израелски оръжия, в крайна сметка да бъдат изцяло за американски оръжия, според американски източници. Това би означавало голяма отстъпка от страна на Нетаняху.

Според представители израелският премиер е решил, че би било по-добре да сключи нов меморандум за разбирателство с Обама, отколкото да се надява на по-добри условия от следващия държавен глава.

Белият дом обеща да се подпише под нов меморандум, който ще "представлява най-голямата военна помощ за държава в американската история".

Настоящият пакт, подписан 2007 година и изтича през 2018 година, дава на Израел около 30 милиарда долара чуждестранно военно финансиране.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във