Банкеръ Daily

Свят

САЩ да спрат да политизират пандемията, настоя Фаучи

Антъни Фаучи

Директорът на американския Институт по алергични и заразни болести Антъни Фаучи заяви, че САЩ трябва да си вземат урок и да спрат с разделянето и политизирането в усилията за овладяване на пандемията от коронавируса.

По време на видео среща в рамките на Световния икономически форум в Давос Фаучи заяви, че когато в страната има разногласия е трудно да се разреши свързаната с общественото здраве криза. А когато въпросът за общественото здраве се политизира, то това не е от полза за усилията за справяне с кризата.

"Всеки щат използва различни начини в борбата със заразата, а Федералното правителство трябва да ги координира. През изминалата година обаче то не е действаше така и различните щати бяха принудени сами да се справят с вируса", каза Фаучи, цитиран от Радио Китай  и  добави, че СЗО играе важна роля в справянето с кризата.

„Трябва да се гарантират международният обмен, координация и сътрудничество в областта на общественото здраве", каза още ученият. 

Антъни Фаучи смята, че стаден имунитет срещу новия коронавирус в САЩ може да бъде достигнат, когато се ваксинират или преболедуват 70-90 процента от населението. 

Фаучи, който имаше много изяви пред журналисти в началото на пандемията, бе държан настрана през последните месеци от правителството на Доналд Тръмп.

Той заяви, че на моменти се е чувствал неловко по време на администрацията на Тръмп.

"Някои твърдения ме поставяха в неловко положение, защото не бяха основани върху науката", казва 80-годишният експерт, който се радва на голяма популярност в страната. За пример даде подкрепата, която Тръмп изрази през март за хидроксихлорохина - антималариен препарат, който се оказа напълно неефикасен в борбата с коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във