Банкеръ Daily

Свят

САЩ блокираха резолюция за смъртта на цивилни в Газа

Протестът в Газа

Съединените щати са блокирали приемането от Съвета за сигурност на ООН на комюнике, призоваващо за независимо разследване на смъртоносните сблъсъци в ивицата Газа вчера, предаде Франс прес, като се позова на дипломатически източници.

В отхвърления текст Съветът за сигурност изразяваше "своето възмущение и печал от смъртта на цивилни палестинци, упражняващи правото си на мирен протест". Той настояваше за "независимо и прозрачно разследване" на трагичните събития.

"Съветът за сигурност потвърждава, че всяко решение или действие, което претендира да променя характера, статута или демографския състав на свещения град Ерусалим няма никакви никакви правни последици... и трябва да бъде анулирано в съответствие със съответните резолюции на Съвета за сигурност", се подчертаваше в блокираното комюнике.

Над 40 000 палестинци са участвали вчера според данни на израелската армия в протести в ивицата Газа край границата с Израел срещу преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим.

По последни данни израелските въоръжени сили са убили най-малко 58 и са ранили 2771 палестинци, съобщи "министерството на здравеопазването" на контролираната от ислямисткото движение палестинска територия, цитирано от ДПА.

1373 от пострадалите са получили огнестрелни рани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във