Банкеръ Daily

Свят

САЩ, Австралия и Великобритания призоваха Фейсбук да се откаже да криптира всичките си платформи

Правителствата на САЩ, Австралия и Великобритания призоваха Фейсбук да се откаже да криптира всичките си платформи, без да гарантира достъп до тях на силите на реда, предаде Франс прес.

Вашингтон и Лондон освен това обявиха подписване на двустранно споразумение, което ще позволи на полицаите от една страна да се обръщат по-лесно към компаниите от другата страна, за да искат от тях полезни данни за разследванията на сериозни престъпления като тероризъм или педофилия.

Критикуван в целия свят, че не е обезопасил достатъчно личните данни на потребителите си, Фейсбук обеща неотдавна да криптира платформата си за съобщения Месинджър, както е случаят с приложението УотсАп.

В отворено писмо, адресирано до шефа на Фейсбук Марк Зукърбърг, американските министри на правосъдието и на вътрешните работи Бил Бар и Кевин Макалинън, както и колегите им от Великобритания Прити Пател и от Австралия Питър Дътън, го приканиха да не финализира плановете за криптирането, без да включва средство за легален достъп до съдържанието на съобщенията, така че да бъдат защитени гражданите.

Те отбелязват, че миналата година компанията е подала 16,8 милиона сигнала за снимки или поведение от педофилски характер. Ако Фейсбук осъществи намеренията си, то 70 процента от тези сигнали няма да могат да се осъществяват, смятат представителите на трите страни и призовават Фейсбук да отложи реформата си, докато се намери решение.
Достъпът до проблемни съдържания е едно от значимите средства за борба с престъпни дейности, призна от своя страна Зукърбърг по време на вътрешно заседание, излъчвано директно в платформата на компанията. Той обаче допълни, че въпросът за борба срещу експлоатацията на деца е натежал значително при взимането на решението за криптиране на социалната мрежа.

Той допълни, че защитата на поверителността на онлайн чатовете позволява да се защитават журналистите в страни без свобода на словото, протестиращите в Хонконг и дисидентите в по-общ план.

В САЩ съществува закон, позволяващ на следователите да поискат данни от компании, като преминат преди това през съдия. Законът беше приет през март 2018 г.Той разрешава на американското правителство да сключва двустранни споразумения със страни, спазващи човешките права, за да може следователите от двете страни да формулират директно исканията си към частни оператори, базирани в техните партньори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във