Банкеръ Daily

Свят

Саркози застана начело на консерваторите във Франция

Бившият френски президент Никола Саркози бе избран за председател на консервативната партия "Съюз за народно движение".  Това стана след електронно гласуване на партиен конгрес, приключило в събота.

По предварителни данни 59-годишният Саркози е получил 64.5% от гласовете. Втори, с около 29 на сто, остана бившият министър на селското стопанство Брюно льо Мер, който олицетворява новото поколение политици.

Победата на бившия френски президент е очаквана. Тя идва в подкрепа на неговите амбиции да се кандидатира отново за поста през 2017 година.

Според анализаторите обаче победата му не е достатъчно убедителна, защото, за да е безспорен лидер, той е трябвало да събере поне 70 на сто от гласовете. При предишната му победа в партията през 2004 г. той получи подкрепа от 85% от гласувалите партийни членове. 

Самият Саркози е противоречива фигура. Критиците му смятат, че той умишлено е демонстрирал един лъскав образ на държавния глава, подсилен и с брака му през 2008 г. с модела Карла Бруни, при това в страна, където личният живот на лидерите продължава да се смята за табу в медиите.

Саркози бе избран за президент през 2007 година. Откакто обаче загуби от социалиста Франсоа Оланд през 2012 година, той наблюдава нетърпеливо събитията отстрани, отбелязва "Ройтерс". В края на септември той обяви, че се завръща в политиката, както и че ще създаде ново и мащабно политическо движение от XXI век, което ще преобърне традиционното политическо разделение. Саркози обяви, че ще предложи „нови перспективи" на Франция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във