Банкеръ Daily

Свят

Саркози е осъден на затвор за корупция

Никола Саркози

Френският президент Никола Саркози, заемал поста от 2007 г. до 2012 г., бе осъден на три години затвор за корупция, включително една година ефективно. Той разполага с 10 дни, за да обжалва присъдата, съобщава АФП.

Съдът призна Саркози за виновен по обвинения в опит да подкупи съдия и в търговия с влияние, извършено в "корупционен сговор" с адвоката му Тиери Ерзог и бившия съдия от Конституционния съд Жилбер Азибер. Другите двама обвиняеми по процеса получиха същите присъди като Саркози.

Той отрече да е извършил нещо нередно и заяви, че е жертва на лов на вещици от страна на финансовата прокуратура, която базира обвиненията срещу тримата върху факти, установени при подслушване на телефонни разговори между бившия президент и неговия адвокат - нещо, което според защитата е било извършено незаконно.

По време на делото бе доказано, че Саркози е предложил чрез своя адвокат да уреди съдия Азибер на престижна длъжност в княжество Монако в замяна на поверителна информация за разследването по обвинения, че е получил незаконно финансиране на предизборната си кампания през 2007 г. от наследничката на френската козметична империя "Л'Ореал" (L'Oreal) Лилиан Бетанкур. Френската прокуратура узнава за тези договорки, докато подслушва разговорите между вече напусналия поста си Саркози и адвоката му Тиери Ерзог във връзка с друго разследване - по повод твърденията за финансиране на предизборната кампания на бившия президент от сваления и убит през 2011 г. либийски диктатор Муамар Кадафи.

Саркози "знаеше, че прави грешка", каза съдията, произнесъл осъдителната присъда. Той коментира, че действията на бившия президент са създали "много лош образ на правосъдието" в очите на обществото.

Това е втората осъдителна присъда срещу френски президент. Преди Саркози и Жак Ширак получи двугодишна условна присъда през 2011 г. за това, че е уредил с фиктивни работни места в кметството на Париж свои политически съюзници, докато е бил кмет на френската столица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във