Банкеръ Daily

Свят

Сантяго де Чиле се слави с живописната си природа и богата култура

Столицата е разположен в подножието на Андите на 520 метра надморска височина в северната част на Централната чилийска долина.

На днешния ден през 1541 г. е основан град Сантяго, днешната столица на Чили. Първият камък на града е поставен от Педро де Валдивия. Испанският конкистадор е активен участник в завоевателните походи на Франсиско Писаро в Перу (1532-1536 г.) и на Диего де Алмагро в Чили (1535-1537 г.). През 1535-а за кратко се появява и на територията на днешна Венецуела, където също взема участие в няколко похода.

На 28 януари 1540 г. Валдивия е назначен за първи губернатор на Чили и заема този пост до 1553 година. Същия месец (януари 1540-а), с подкрепата на Франсиско Писаро, Валдивия организира отряд от 150 испанци и 1000 индианци-носачи, който тръгва да завладява Чили. Той пресича надлъжно пустинята Атакама - преход, който и днес се смята за много труден, стига до плодородна местност, където на 12 февруари 1541 г. полага основите на град Сантяго де Чиле, сегашната столица на Чили. Скоро след това градът е завладян и опожарен от индианците, а гарнизонът от 50 испанци е избит, но скоро е възстановен от Валдивия след завръщането му от поредния поход.

Сантяго (пълно му име на испански Santiago de Chile, Сантяго де Чиле) е разположен в долина и в непосредствена близост до приказната планина Анди. Основан е под името Сантяго де Нуева Естремадура. Градът е най-големият икономически и културен център на страната. Има четири аерогари, голям жп възел. Населението му наброява около 5 456 326 жители. Един от главните финансови центрове на Латинска Америка, Сантяго е дом на около 40% от населението на страната. Сантяго е разположен в центъра на страната, което го прави удобен център за пътувания на север, юг и около централния крайбрежен регион, но е и единствената точка и регион, който няма излаз на Тихия океан.

Международното летище Arturo Merino Benítez (SCL) е първото място, което виждат туристите. С автобус и метро, или минибус, или такси, или с кола под наем можете да стигнете до града.

Пласа де Армас (Plaza de Armas) е най-известният площад в Сантяго, който е тук от 1541 година. Край него е катедралата, някои исторически сгради, както и централната поща (Correo Central de Santiago).

Сантяго де Чиле се слави с живописната си природа и изключително богата култура. Над града се извисява и вулканът, наречен Тупунгато (6570 метра). Това прави столицата на Чили изумителна туристическа дестинациа, която привлича туристи от цял свят. Сред впечатляващите места за пътешествениците множество изумителни архитектурни паметници като Президенския дворец (Ла Монеда), Музеят на изящните изкуства, Катедралата, паметникът на  Педро де Валвидия, Кулата на Ентел и още много други.

Казват, че не можете да опознаете един град, ако не посетите пазарите, където пазаруват местните. В Сантяго де Чиле това е La Vega Mercado е едно от най- оживени места в града. Тук можете да се разходите и да опитате местни деликатеси в множеството малки ресторантчета.

Небостъргачът Гран Торе Сантяго (Gran Torre Santiago), със своите 300 м височина, може да се види от почти всяка точка на града. Той е част от комплекса Costanera Center, който включва най-големия МОЛ в Южна Америка. На върха има платформа за наблюдение, наречена Sky Costanera, която дава възможност за 360-градусова гледка към Сантяго. Тя посреща туристи от понеделник до неделя.

От хълма Сан Кристобал (San Cristobal Hill) се открива чудесен изглед към Сантяго.

В Сантяго е родена Веро̀ника Мишѐл Башлѐ Хѐрия (на испански: Verónica Michelle Bachelet Jeri (р. 1951 г.), политик от Чилийската социалистическа партия. От 2006 до 2010 г. тя е президент на Чили и първата жена в историята на страната, заемала този пост.

В толицата на Чили е починал Пабло Неруда (на испански: Pablo Neruda) (1904-1973 г.), чилийски поет, писател, публицист, дипломат, политик - комунист, сенатор, кандидат-президент. Рожденото му име е Рикардо Елиесер Нефтали Рейес Басоалто, а псевдонима си е избрал в чест на чешкия поет Ян Неруда. Той е сред великите автори в световната поезия на 20 век, Нобелов лауреат за литература през 1971 година. „Двайсет любовни стихотворения и една отчаяна песен“ (Veinte poemas de amor y una canción desesperada) от 1924 г. е първото произведение на Неруда с международен отзвук и едно от първите по популярност в испаноезичната литература за всички времена. Автобиографията му (1973) е озаглавена „Изповядвам, че живях“ (Confieso que he vivido).

От 2010 г. София е побратимен град със Сантяго.

Facebook logo
Бъдете с нас и във