Банкеръ Daily

Свят

Санкт Петербург – "северната столица на Русия"

Входът на Зимния дворец, част от Ермитажа

На днешния през 1712 г. Петър I премества столицата на Русия от Москва в новопостроения Санкт Петербург.

Санкт Петербург (на руски: Санкт-Петербург) е град от федерално значение в Русия, разположен в северозападната част на страната, при вливането на река Нева във Финския залив на Балтийско море. Нева е най-късата плавателна река за речни и морски кораби в света - дължината й е само 74 километра.

Между 1914 и 1924 година Санкт Петербург носи името Петроград, от 1924 до 1991-а - Ленинград, а разговорно е наричан също Питер и Петербург.

С 5 351 935 жители днес градът е втори по население в страната след Москва и е сред важните европейски културни и научни средища, както и главното руско пристанище на Балтийско море. Тук е седалището на Конституционния съд.

Санкт Петербург често е определян като най-западния град на Русия в културен смисъл. Чисто географски това е най-северният град с население над 1 милион души в света. Историческият център е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В Санкт Петербург се намира и Ермитажът - най-големият музей на изкуството в света и един от най-важните туристически центрове в страната.

Санкт Петербург е основан на 27 май 1703 година от цар Петър I в опит да въведе европейския начин на живот и да затвърди излаза на Русия на Балтийско море. Петър I Алексеевич (на руски: Пётр I Алексеевич) е московски цар (1682-1721 г.) и първия император (1721-1725 г.) на Русия от династията Романови. До 1696 г. формално управлява заедно със своя полубрат Иван V. Петър Велики провежда политика на модернизация на руската държава, а териториалното разширение по негово време я превръща в една от основните европейски сили. Затова е наричан още Петър Велики (Пётр Великий).

От ранни години проявява интерес към науките и чуждестранния начин на живот. Петър Велики първи от руските царе извършва продължително пътешествие в страните на Западна Европа. При завръщането си през 1698 г. Петър развива мащабни реформи в руската държава и обществените порядки. Едно от главните постижения на Петър I е значителното разширение на територията на Русия в Прибалтийския регион след победата във Великата северна война, която му позволява да приеме през 1721 г. титлата император на Руската империя. Четири години по-късно Петър I умира, но създадената от него държава продължава интензивно да се разраства в продължение на целия 18 век.

В резултат на т.нар. Велика северна война (1700-1721 г.) долината на р. Нева е отвоювана от Швеция и е присъединена към територията на Руската империя. На 27 май руският император Петър I основава на 5 километра по-близо до устието на Нева нов град, получил името Санкт Петербург. За официална дата на основаването му е приет 27 май (16 май стар стил), когато са положени основите на първото здание в града - Петропавловската крепост, изградена на Заячий остров (Заешкия остров). Новата крепост трябва да прикрива с оръдията си фарватерите по двата най-големи ръкава в делтата на реката - Нева и Болшая Невка. През 1704 г. за защита на морските граници на Русия на остров Котлин е построен фортът Кроншлот, около който впоследствие израства крепостта Кронщат. Петър I придава на новооснования град важно стратегическо значение за осигуряването на водния път от Русия към Западна Европа.

За първи проектант и главен архитект на града е привлечен 33-годишният швейцарец Доменико Трезини. Негово дело са едни от най-емблематични здания на града. Той остава да твори и да изгражда новата руска столица до края на живота си.

Санкт Петербург е столица на Руската империя в продължение на повече от два века (1713-1728 и 1732-1918 г.), с изключение на четиригодишния период между 1728 и 1732 г., когато Петър II премества столицата в Москва.

След Октомврийската революция - на 5 март 1918 г., от съображения за сигурност Ленин отново премества столицата в Москва, но и днес градът често е наричан "северната столица на Русия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във