Банкеръ Daily

Свят

Санкциите на САЩ не могат да окажат влияние върху Турция, заяви председателят на турския Меджлис

Мустафа Шентоп

Санкциите остават един от основните инструменти за натиск и заплахи на САЩ, които активно използва администрацията на Доналд Тръмп. Това заяви в интервю за Анадолската агенция председателят на турския парламент Мустафа Шентоп.

Той посочи, че САЩ налагат санкции на страните, с които имат някакви трудности и не могат да създадат желаните отношения. Преди година и половина, когато САЩ започнаха да провеждат активна политика на налагане на санкции, заплахите им все още можеше да оказват незначителен психологически натиск върху страните.

„Колкото по-често обаче използват този инструмент, толкова по-слабо влияние имат тези ограничения. Според мен американските санкции няма да окажат никакво влияние върху Турция, включително от икономическа гледна точка”, подчерта Шентоп. Той изрази увереност, че американските санкции няма да могат да окажат влияние и върху отбранителния потенциал на Турция.

„И по-рано сме се сблъсквали с "негласни" санкции. От самото начало Турция е сред участниците в проекта за създаване на самолетите от пето поколение Ф-35, но американците не поискаха да ни предадат самолетите, за които Турция вече е платила”, каза председателят на Меджлиса, цитиран от ТАСС.

„Мога да припомня каква стъпка предприе Турция в отговор на отказа за продажба на американските зенитно-ракетни системи „Пейтриът”. Ние се възползвахме от алтернативна възможност и купихме комплексите С-400 от Русия. Това доказва, че Турция води независима политика и решенията на определена страна (като САЩ) не могат да окажат влияние върху плановете й”, посочи Шентоп.

Американският президент Доналд Тръмп подписа вчера закона за бюджета за отбрана за 2020 г., в който се предвижда налагане на санкции на Турция във връзка с покупката на руските системи С-400, както и санкции срещу проекта "Турски поток".

Facebook logo
Бъдете с нас и във