Банкеръ Daily

Свят

Санкции на САЩ срещу Русия могат да дестабилизират световната финансова система

Икономическите санкции, които Съединените щати смятат да наложат срещу Русия в случай на ескалация на ситуацията около Украйна, могат да заплашат  стабилността на световната финансова система. Това отбелязва в анализ вестник The New York Times.

Както пишат авторите на статията, по-рано нито една страна не се е опитвала да наложи такива обширни рестрикции срещу такава голяма икономика, като руската. Експертите смятат, че тези мерки ще доведат до безпорядък в икономиките на развитите страни, особено европейските, което пък ще причини дестабилизация на световната финансова система.

Освен това, такава стъпка от страна на САЩ, според анализаторите, може повлече след себе си сериозни ответни мерки от Русия.

По-рано администрация в САЩ неведнъж заплашваше да наложи крайно твърди санкции в случай на нахлуване на Русия в Украйна. При това на повечето въпроси относно конкретните възможни мерки представителите на Белия дом отговаряха, че нищо не е изключено, но еднозначни изявления нямаше. В петък вестник The Wall Street Journal съобщи, че американските санкции срещу Русия ще засегнат притежаваните от държавата банки, експорта на високи технологии и операциите със суверен дълг.

Лидерът на ХДС в Германия критикува идеята за изключване на Русия от SWIFT

Лидерът на Христиан-демократическия съюз (ХДС) на Германия Фридрих Мерц смята, че Европа ще извърши грешка, ако се опита да изключи Русия от международната платежна система SWIFT. Такова мнение той изразява в  интервю за вестник Die Welt.

"Ако ние изключим Русия от SWIFT, то голяма е опасността от това тази система да рухне и какво ще правим след това, може би, ще преминем към прилагане на китайската платежна система. По този начин ще нанесем сериозна вреда на самите себе си", е отбелязал Мерц. Независимо от това, възможността от изключване на Руската федерация от SWIFT "остава предмет на обсъждение" в Европа, допълва Мерц.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във