Банкеръ Daily

Свят

Сандърс готов да се кандидатира срещу Тръмп, ако е най-подходящ за свалянето му

Бившият кандидат за президент на САЩ Бърни Сандърс допуска възможността да се яви и на следващите президентски избори през 2020 г., ако прецени, че е в най-добра позиция да победи Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

"Ако се появи някой друг, който по една или друга причина може да свърши по-добра работа от мен, ще направя всичко възможно да бъде избран. Ако обаче се окаже, че аз съм най-подходящият кандидат, който да победи Доналд Тръмп, вероятно ще се кандидатирам", каза Сандърс за сп. "Ню Йорк магазин". През ноември 2020 г. Сандърс ще е на 79 години и ако спечели изборите, ще е най-възрастният нов президент в историята на Съединените щати.

"Не съм един от тези синове на мултимилионери, чиито родители са им казвали, че ще станат президенти на САЩ. Не се будя сутрин с трескавото желание да съм президент", добави сенаторът демократ от Върмонт.

С подкрепата на въодушевени млади поддръжници и с програма, смятана за много лява за страна като САЩ, Бърни Сандърс затрудни Хилари Клинтън в първичните избори на Демократическата партия през 2016 г.

Някои от предложенията му като универсална система на здравеопазване бяха използвани от победили кандидати от Демократическата партия на междинните избори за Конгрес от 6 ноември.

Републиканецът Доналд Тръмп вече обяви, че ще се бори за втори мандат през 2020 г. Срещу него се готвят да се явят редица кандидати на демократите за първичните партийни избори. Според допитване на "Морнинг консълт" от началото на месеца фаворит е бившият вицепрезидент Джо Байдън с 26 процента подкрепа. Следват Бърни Сандърс с 19 процента, Бето О'Рурк с 8 процента, сенаторите Елизабет Уорън (4 процента), Камала Харис (4 процента) и Кори Букър (3 процента) и бизнесменът Майкъл Блумбърг (2 процента).

Facebook logo
Бъдете с нас и във