Банкеръ Daily

Свят

Самуел Финци ще е водещ на церемонията на Берлинале

В Берлин предстои да се проведе юбилейното 70-то издание на един от най-престижните филмови фестивали в света, известен като "Берлинале". Той има запазено място до кинофорумите в Кан и Венеция.

Тази година ще има и значимо българско участие. Актьорът Самуел Финци ще е водещ на церемонията по откриването и при връчването на наградите на 29 февруари.

Самуел е роден на 20 януари 1966 година в Пловдив в семейството на знаменития актьор Ицхак Финци. Той завършва Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ", а после учи актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов".

След 1989 година Самуел финци живее и работи в Германия. Там той е сред най-търсените актьори в немскоезичния свят - в киното, в телевизията и театъра (виенския Бургтеатър или Дойчес Театер в Берлин), но не пропуска и творчески покани от България. На 24 януари беше премиерата по кината у нас на филма на братя Чучкови - "18% Сиво", който е заснет по романа на Захари Карабашлиев. Партньори на Самуел Финци са Руши Видинлиев и Доля Гавански.

Тази година в програмата са включени над 340 филма, а в конкурса ще участват 18 ленти, които ще се съревновават за наградите Златна и Сребърна мечка.  Всички те ще бъдат оценявани от жури с председател британският актьор Джеръми Айрънс.

Както всяка година по червения килим ще преминат някои от най-известните кинозвезди в момента - Джони Деп, Хавиер Бардем, Салма Хайек, Ел Фанинг, хелън МирънКейт Бланшет и други.

Кинофестивалът ще бъде открит с филма "Годината ми със Селинджър" на канадския режисьор Филип Фалардо и с участието на Сигорни Уивър. Лентата разказва за начинаещ поет, който отговаря на писмата от почитатели до американския писател.

Иранският режисьор Мохамад Расолуф няма да може да присъства на премиерата на своя There Is No Evil, който е включен в конкурса. Сред кандидатите за слава са руският филм DAU. Natashа, белгийско-френската драма Effacer l'historique ("Изтрий историята") и Berlin Alexanderplatz на Бурхан Курбани по мотиви от класическия едноименен роман от 1929 година.

България също ще присъства на фестивала. Компанията "Чучков брадърс" е копродуцент в гръцкият филм "Пари" на иранския режисьор Сиамак Етенади. Лентата е копродукция на Гърция, България, Франция и Холандия. Световната й премиера ще е в Берлин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във