Банкеръ Daily

Свят

Самоубилият се кмет на Сеул бил обвинен в сексуален тормоз

Пак Вон-сун

Кметът на Сеул, дълго време смятан за потенциален участник в президентската надпревара в Южна Корея, чието тяло бе открито вчера на хълм в града, изглежда се е самоубил, след като предния ден бе обвинен в сексуален тормоз, предаде Франс прес.

Пак Вон-сун е най-високопоставеният политик в страната, замесен в случай на сексуален тормоз. В южнокорейското общество, все още дълбоко патриархално, световното движение #MeToo срещу насилието над жени свали от постовете им десетки влиятелни мъже в различни сфери. 

В официалната му резиденция бе намерено писмо, писано с туш и четка, в което той поднася твърде общо формулирани извинения. "Моля всички за извинение", пише той и изразява желание да бъде кремиран, а прахът му - разпръснат на гроба на родителите му. "Моля за извинение семейството си, на което причиних единствено мъки", добавя той. "Довиждане", завършва 64-годишният Пак Вон-сун, без да спомене за обвиненията срещу себе си.

В деня преди смъртта му бивша негова секретарка, назначена през 2015 г., е подала срещу кмета иск за сексуален тормоз и "неподобаващи действия в работно време". Пак настоявал тя да го последва в спалнята, разположена до неговия офис, разказва предполагаемата жертва, научи АФП от източник, близък до разследването. След работа кметът й изпращал чрез месинджър "свои селфита по бельо, придружени с непристойни коментари". Тя изпитвала "огромен страх и срам", но се опитвала да забрави това "в интерес на град Сеул, на самата нея и на кмета Пак".

Полицията потвърди, че е подаден иск, но не и подробностите от документа.

След смъртта на Пак Вон-сун делото ще бъде автоматично прекратено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във