Банкеръ Daily

Свят

Самолетите ще летят по преки маршрути, за да намалят емисиите

Намаляването на фрагментацията на въздушното пространство и подобрения в контрола на трафика могат да доведат до намаляването на емисиите в сектора с до 10%.

Актуализирането на правилата за Единното европейско небе трябва да направи така, че самолетите да летят по най-преките маршрути, което би скъсило полетите и би намалило емисиите на парникови газове, заявяват депутатите. Към момента самолетите не винаги използват най-прекия маршрут от една точка до друга. Понякога те се опитват да избегнат лоши климатични условия, зони на военни конфликти или дори държави, които налагат по-високи такси върху въздушния трафик.

Намаляването на фрагментацията на въздушното пространство и подобрения в контрола на трафика могат да доведат до намаляването на емисиите в сектора с до 10%. ЕП иска също така да се въведе повече конкуренция и подкрепя избора на доставчици на услуги като въздушен контрол, метеорологични и комуникационни услуги чрез търгове.

Сегашните правила за Единното европейско небе датират от 2009 г. Европейската комисия предложи промени през 2013 г., по които Парламентът се произнесе през 2014 г. Страните в Съвета обаче не постигнаха съгласие по обща позиция. През 2020 г. Комисията направи ново предложение за промени, съобразено с целите за климатична неутралност на ЕС в Европейския зелен пакт.

На 17 юни  парламентарната комисия по транспорт прие позицията си за преговори със Съвета за промените в законодателството, както и за разширяване на мандата на Агенцията за авиационна безопасност на ЕС. След като преговорната позиция бе обявена по време на пленарната сесия през юли, Парламентът е готов да започне консултации със Съвета за постигане на съгласие по правилата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във