Банкеръ Daily

Свят

Само в Украйна и Израел президентът и премиерът ще са евреи

Володимир Зеленски

След победата на актьора Володимир Зеленски на президентските избори, Украйна ще бъде ръководена от президент-непрактикуващ евреин - забележителна еволюция за тази бивша съветска република, чиято история бе белязана от антисемитски погроми и която понякога обвинявана в прекалена търпимост към неонацистките групи, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

41-годишният актьор, хуморист и преуспяващ продуцент Володимир Зеленски, който по майчина линия е евреин, спечели в неделя президентските избори с 73 процента от гласовете.

След встъпването си в длъжност, което трябва да се състои до началото на юни, Зеленски ще се присъедини по върховете на властта към премиера Володимир Гройсман, който също евреин и който също е на 41 години. Гройсман остава на поста си в очакване на парламентарните избори, които за момента планирани за месец октомври.

"Украйна е единствената страна в света, с изключение на Израел, в която президентът и премиерът са евреи", написа във Фейсбук Едуард Долински - един от лидерите на украинската еврейска общност.

Еврейското потекло на Зеленски, който казва, че религията е личен въпрос и който, според украински медии, е кръстил децата си по православен християнски обред, не стана повод за атаки по време на предизборната кампания, в която не липсваха удари под кръста, отбелязва Франс прес. Това далеч не е безобидно в една държава, в която по време на съветския период да бъдеш евреин не се считаше за нещо, свързано с вярата, а за една от от "националностите" в СССР, вписана в документите за самоличност, припомня агенцията.

В синагога в центъра на Киев главният равин Моше Реувен Азман с усмивка на уста казва: "Имам приятели в Русия, в Европа, в Израел, които ме питаха: какво се случва у вас, навсякъде има нацисти! Отсега нататък няма да е нужно да обясняваме нищо".

Победата на Зеленски е "чудо", не крие радостта си Азман. "Това говори много за зрелостта на украинския народ", допълва той и припомня, че украинците и евреите невинаги са имали гладки отношения.

Като независима държава Украйна беше обвинена в антисемитизъм след идването през 2014 г. на власт в Киев на прозападната власт. Ултранационалистически групи изиграха активна роля на барикадите по време на въстанието на Майдана, довело на власт прозападните сили. Това накара Москва да осъди "неонацисткия" и "фашистки" режим в Киев.

Толкова черна картина няма общо с реалността, уверява равин Азман: "за съжаление, Украйна далеч не е единствената страна на погроми", подчертава той. "До ден днешен равнището на антисемитизма в Украйна е по-ниско отколкото в Русия и в Европа, виждам го ясно", допълва Азман.

Според проучване на американския институт "Пю рисърч сентър" (Pew Research Centre) само 5 процента от пълнолетните жители в Украйна казват, че не желаят да приемат евреите като съграждани. Това съотношение е сред най-ниските в Източна Европа и е много по-малко от това в съседните държави (14 процента в Русия, 18 процента в Полша и 22 процента в Румъния).

Facebook logo
Бъдете с нас и във