Банкеръ Daily

Йенс Столтенберг:

Само в рамките на НАТО Европа и САЩ могат да решават стратегически въпроси

НАТО е единствената платформа, в рамките на която Европа и САЩ могат заедно да решават стратегически въпроси, включително как да реагират на засилването на Русия и Китай. Това каза на съвместна пресконференция днес с френския президент Еманюел Макрон генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Стенограма на изявлението му е публикувана на уебсайта на НАТО.

"НАТО е единствената платформа, в рамките на която Европа и Северна Америка могат заедно да решават такива стратегически въпроси" като борбата с тероризма или как да се подхожда към по-агресивната Русия и намиращия се във възход Китай", каза генералният секретар на организацията.

"ЕС не може да защитава Европа. Европейското единство не може да замени трансатлантическото единство. Силна НАТО и силен Европейски съюз са двете страни на една монета", отбеляза Столтенберг. Той подчерта, че алиансът ще продължи да укрепва.

Генералният секретар на НАТО каза, че с френския президент са обсъдили редица въпроси, включително как да се засили още повече и как да се модернизира Северноатлантическият алианс.

Столтенберг приветства Франция за боеспособността на нейните въоръжени сили, за политическата воля да ги използва и за увеличаването на инвестициите в сферата на отбраната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във