Банкеръ Daily

Свят

Само хората с три дози са напълно ваксинирани

В Австрия статусът на пълна ваксинация изтича след девет месеца от втората доза, което на практика налага бустерните дози.

Само с  три дози ваксина срещу ковид може да се смятате за напълно ваксинирани. Причината е, че отслабващият имунитет от ваксината и нарастващите инфекции, които се дължат на варианта делта, накараха богатите страни да преразгледат определението за „напълно ваксиниран“ – което обикновено означава две дози от препарата, пише Си Ен Ен. 

Британският премиер Борис Джонсън призна това в понеделник, като каза, че бустърите са жизненоважни за предотвратяване на повторното въвеждане на пандемичните ограничения.  Други европейски страни също се придвижват към задължително прилагане на бустерни дози.

"До 15 декември всеки на възраст над 65 години ще се нуждае от трета доза, за да потвърди своя пропуск за ваксинация във Франция", обяви президентът Еманюел Макрон миналата седмица.

Румъния, България, Унгария, Чехия и Гърция вече започнаха да предлагат третата доза на граждани от всички възрасти. В сряда Белгия се присъедини към клуба и ще започне да прилага бустерната доза на всички още през първите месеци на 2022 г.

Други страни  препоръчват още една доза за възрастни хора и на хора със сериозни здравословни проблеми.

В Австрия статусът на пълна ваксинация изтича след девет месеца от втората доза, което на практика налага бустерните дози. В Израел, освен ако не сте получили втората си доза от ваксината през последните шест месеца, сега имате нужда от трета доза, за да отговаряте на условията за зелен пропуск, който позволява влизане във фитнес зали, ресторанти и други места.

Междувременно генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус разкритикува масовото използване на бустерна доза ваксина срещу коронавирус на фона ниското ниво на ваксинация в държави с ниски доходи на глава от населението. Той определи като скандален факта, че ежедневният брой на поставените бустерни ваксини надхвърлят шест пъти броя на хората с първа доза в държавите с ниски доходи.

„Всеки ден в света се прилагат шест пъти повече бустерни дози, отколкото първи дози в държави с ниски доходи. Това е скандал, който трябва да спре”, каза той.

Според Гебрейесус няма смисъл да се поставят бустерни дози на здрави хора или да се ваксинират деца, когато в същото време здравни работници, възрасти и хора от други уязвими групи все още очакват своята първа доза. Изключение правят хората с отслабен имунитет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във