Банкеръ Weekly

Свят

Само Ердоган вижда край на "Катарската криза"

Реджеб Тайип Ердоган

Новата мода в международната политика - медиацията, не подмина и Реджеп Тайип Ердоган. Дипломатическата криза в Персийския залив отприщи нови амбиции в турския президент и той предприе двудневна обиколка в района в качеството си на умиротворител и за да покаже, че няма да допусне Рияд да "задава тона“ там. А също да убеди "четворката“ -  Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет, че подкрепя Доха, но не иска проблеми.

На 23 юли турският държавен глава беше в Саудитска Арабия, където обсъди с крал Салман Ал Сауд борбата с тероризма и финансирането му. След това отпътува за Кувейт за среща с емира Сабах ас-Сабах и приключи обиколката си в Доха, където с емира Тамим ал Тани се договориха за компромиси. Ердоган побърза да се похвали, че краят на кризата е близо и че срещите му са били "изключително продуктивни“. Проблемът е, че още на следващия ден "четворката“ разшири "терористичния списък“, като добави още девет лица и организации, свързани с управляващите в Катар. В него влизат 59 души и 12 структури, за които имало доказателства, че поддържат или финансират радикални групировки. В Катар определиха този акт като нова провокация. 

Преди Ердоган да предложи услугите си, четирите арабски държави изпратиха до Доха 13 искания за приключване на дипломатическата криза. Част от условията бяха закриването на телевизионния канал "Ал Джазира", ограничаването на дипломатическите връзки с Иран, закриването на турската военна база в страната и предаването на всички лица, обявени за терористи. Емирството отхвърли исканията и им прати контрапредложения. "Ако трябва да ограничим дипломатическите си отношения с Иран, това да направят и другите арабски държави. Срещу закриването на телевизия "Ал Джазира"  искаме закриване на другия арабски телевизионен канал  - "Ал Арабия", който се намира в Обединените арабски емирства. Турската база няма да бъде закрита", се казва в официалния документ. Тази позиция беше подкрепена от Реджеп Ердоган, който обвини "четворката", че изнудва, нарушава международното право и се държи неуважително с Турция. Той призова за равнопоставеност в отношенията, за което получи международна подкрепа.

Ердоган посъветва страните от региона да не изолират Катар, защото това ще доведе до опасни сътресения. Да не забравяме, че Иран подкрепя напълно Катар, а САЩ – Саудитска Арабия. "Толкова е хубаво да видя, че визитата ми в Саудитска Арабия вече се отплаща. Лидерите в региона казаха, че ще приемат твърда позиция по отношение на финансирането на екстремизма и всяко позоваване сочи към Катар. Може би това ще е началото на края на ужаса на тероризма!", каза Тръмп след обявяването на санкциите срещу Доха.

Турският президент е наясно, че Катар често е служил като посредник между ислямистите и американците и е домакин на 11-хиляден американски контингент. Предложената от него военна помощ е явен опит за промяна в баланса на силите там.  На 23 юни в Катар бяха разположени пет бронирани машини и 23-ма военни. "Размерът и дейността на турската военна база в Катар все още не е планирана заедно с Доха, но целта й не е създаването на риск или заплаха към трети страни“, посочи говорителят на президентството Ибрахим Калън. Той допълни, че други държави като САЩ, Великобритания и Франция имат войници и бази в региона, включително и в ОАЕ. 

Другият коз на Ердоган е, че колкото и близки съюзници да са Саудитска Арабия и САЩ, големите икономики няма да допуснат ескалация на конфликта. Катар е най-големият доставчик на втечнен газ, а най-големите инвеститори са от Великобритания, Германия и Япония. Така че всеки трус в Доха ще разтърси и глобалните икономика и финанси.

За разлика от Ердоган, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш вижда задълбочаване на конфликта и посъветва Саудитска Арабия, Иран и Турция да започнат спешни преговори за неговото ограничаване. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във