Банкеръ Daily

"Дейли телеграф":

Само двама министри на Мей все още я подкрепят

Британската премиерка Тереза Мей е загубила подкрепата на почти всички министри от кабинета заради Брексит, предаде ТАСС, като цитира статия във в. "Дейли телеграф".

По данни на изданието само двама министри все още подкрепят Мей. Останалите "са загубили вяра в способността й да ръководи", съобщава източник на британското издание.

Министрите искат Мей да подаде оставка не по-късно от месец юли, за да може следващият лидер на Консервативната партия да проведе следващия етап на преговорите за напускане на ЕС, ако парламентът се обяви за Брексит без споразумение с Брюксел.

Очаква се Мей да загуби насроченото за утре гласуване за одобряване на постигнатото споразумение с ЕС. На следващия ден депутатите ще гласуват за или против Брексит без споразумение.

Мей може да напусне поста си още на 13 март, ако опозиционната Лейбъристка партия внесе вот на недоверие на правителството и убеди депутатите да я подкрепят, отбелязва в. "Дейли телеграф".

"Гардиън" също отбелязва, че часове преди втория вот по споразумението краката на премиерката се клатят, след като тя не може да се похвали с никакъв напредък в разговорите с ЕС. Вестникът цитира вътрешен източник от Даунинг стрийт, който казал, че предстои бурна седмица, в която парламентът, освен че отново ще"потопи" нейното споразумение, ще отхвърли предложението й за Брексит без споразумение и вероятно ще одобри временно удължаване на срока за напускане на ЕС въз основа на чл. 50 от Лисабонския договор.

Двама бивши министри в кабинета на Мей - Ники Морган и Доминик Рааб, са предупредили, че при такъв сценарий позицията на премиерката ще се окаже под въпрос и че евроскептиците ще се опитат да я отстранят, посочва вестникът. В отчаян опит да спечели на своя страна поне част от бунтовниците в собствената си партия тя обсъждала с верните си министри да предложи дата, на която ще се оттегли, ако това ще помогне споразумението с ЕС да бъде прокарано.

"Гардиън" цитира бившия министър за Брексит Дейвид Дейвис, че дори предложение на Мей да подаде оставка "няма да се окаже достатъчно". Според него отлагане на напускането на ЕС може да предизвика брожение сред обществото, което да доведе до "синдрома Тръмп" във Великобритания. Мнозина евроскептици, сред които е и Дейвис, са срещу отлагане, не само от страх, че това може де доведе до втори референдум (който е много вероятно те да загубят - бел. ред.), а и защото това вероятно ще оскъпи с милиарди лири цената на Брексит.

"Гардиън" дори посочва и един от вероятните претенденти за приемник на Мей - бившият министър на Брексит Доминик Рааб, който вече е създал и група в партията в своя подкрепа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във