Банкеръ Daily

Свят

Само 12% от поляците са противници на ЕС

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки

Последното проучване, подкрепено от Европейския парламент показва, че 71% от поляците имат добро отношение към ЕС, а  12%  са противници на членството на страната в общността. 

Проучване на Евробарометър за независимостта на националните правосъдни системи в ЕС и отношението на широката общественост към темата,  публикувано през юли, пък  установи, че 54% от гражданите на ЕС оценяват правосъдната система в тяхната страна - от гледна точка на независимостта на съдилищата и съдиите - като добра. Други 35% казват, че е на ниско ниво. За сравнение, само 29% от поляците оценяват правосъдната система в своята страна като добра, докато 59% казват, че е не е добра. 

Респондентите, които оценяват степента на независимост на националната си съдебна система като лоша (доста лоша или много лоша), бяха запитани до каква степен оценката им може да се обясни със следните причини: липсата на гаранции, предоставени от статута и положението на съдиите, намеса или натиск от правителства или политици, или намеса или натиск от икономически или специални интереси.

Във всяка страна поне половината от анкетираните с отрицателно възприемане на независимостта на съдилищата и съдиите  посочват като причина намеса или натиск от страна на правителството и политиците. Така са отговорили в Кипър, Гърция (и двете по 88%), Хърватия и Полша (и двете 87%),  54% във Финландия и 55% в Дания.

Междувременно премиерът на Полша Матеуш Моравецки отправи в Страсбург критики по повод "шантажа" от страна на ЕС спрямо неговата държава в спора за върховенството на европейското право между ЕС и Варшава, чийто план за възстановяване е замразен от Брюксел.

Европейската комисия ще защитава "общите ценности" на ЕС в Полша, предупреди от своя страна председателката й Урсула фон дер Лайен, без да обяви мерки срещу Варшава.

"Няма да позволим да бъдат заплашвани общите ни ценности. Комисията ще действа", заяви тя пред Европейския парламент след решението на полския конституционен съд, че националното право има приоритет над общностното право.

От своя страна полският премиер, поискал думата в Европарламента, заяви, че "отхвърля този език на заплахи или на принуда". Той произнесе слово в защита на суверенитета на държавите спрямо Брюксел.

"Шантажът се превръща в обичаен метод за някои страни членки, основата на демокрацията не е такава", заяви Моравецки в половинчасовата си реч, приветствана от неговите привърженици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във