Банкеръ Daily

Свят

Самюъл Морз дава на света телеграфа и "Морзовата азбука"

Правителството на САЩ дава на Морз субсидия в размер на 30 хил. долара през 1843 г. за построяването на пробна телеграфна линия между Вашингтон и Балтимор.
S 250 df2ad510 4cd3 4c7e 9d13 2a4533afcd85

На днешния ден можем да си спомним за Самюъл Финли Бриз Морз (Samuel Finley Breese Morse, 1791-1872 г.) - американският изобретател и художник. Най-известен е с изобретяването на електромагнитния пишещ телеграф ("Апарат на Морз") и "Морзовата азбука".

Морз умира на 2 април 1872 г. в своя дом на 5-та и 22-ра улица в Ню Йорк на 80-годишна възраст. Погребан е в гробището "Грийн Ууд" в район Бруклин.

Първото телеграфно съобщение, изпратено с апарата на Морз, е с дата 24 май 1844 година. То е предадено от сградата на Върховния съд във Вашингтон до гарата в Балтимор и съдържа текста от Библията: "What hath God wrought!" (Ето какво стори Бог!, Числа, 23:23).

Още от младежките си години Самюъл Морз се отличава с любознателност, готви се за кариера на живописец и за изучаването ѝ през 1811 г. е изпратен от родителите си в Европа. През 1813 г. Морз представя в Лондонската кралска академия картината "Умиращия Херкулес", удостоена със златен медал.

А през 1825 г. Морз е един от основателите и пръв президент (1826-1845) на обединението на американските художници - Националната рисувална академия (National Academy of Design, днес National Academy Museum and School) в Ню Йорк, която го избира за президент и през 1829 г. го изпраща в Европа да изучава рисувалните школи на Стария континент.

По време на това пътешествие Морз се запознава с французина Луи Дагер (художник и декоратор, един от създателите на фотографията) и се заинтригува от откритията в областта на електричеството и галванизацията, което го насочва към изобретяването на телеграфа, оказал се много практичен. През 1836 г. Морз представя телеграфа пред публика. Правителството на САЩ дава на Морз субсидия в размер на 30 хил. долара през 1843 г. за построяването на пробна телеграфна линия между Вашингтон и Балтимор.

През 1851 г. германска комисия по устройството на телеграфа оценява преимуществата на "апарата на Морз" и той е въведен в Германия за общо използване. През 1858 г. Морз получава за своето изобретение 400 хил. франка от десет европейски държави.

Морзовата азбука е начин за предаване на буквите чрез манипулатор (ключ) от азбуката с помощта на дълги и къси сигнали, условно наречени "тире" и "точка". Наречена е на името на нейния изобретател - Самюел Морз, който я разработва през 1835 година.

Морзовата азбука е първият метод за пренос на информация посредством използването на предавател и приемник.

Сигналът SOS (· · · – – – · · ·) е забранено да се подава, ако няма неминуема опасност за живота на хора или морски съд. Подава се без пауза между буквите - слято, като една дълга буква.

Facebook logo
Бъдете с нас и във