Банкеръ Daily

Свят

Салвини заплаши със съд спасителите на мигранти

Италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини заяви, че събира доказателства, за да се предприемат съдебни действия срещу екипажа на кораба "Сий уоч 3", който плава под холандски флаг. Той каза това на фона на множащи се призиви 47-те мигранти, които се намират на кораба, да получат разрешение да слязат.

"Разполагаме с конкретни свидетелства, че капитанът и екипажът на "Сий уоч 3" са поставили в опасност живота на хората на борда, отказвайки да изпълнят точните указания, които им бяха дадени преди няколко дни да свалят тези хора на най-близкото пристанище, не в Италия!", написа в Туитър Салвини.

Салвини, водач на крайната десница, отказа достъп до пристанищата на страната си за мигрантите, идващи предимно от Субсахарска Африка и спасени в Средиземно море преди седмица.

В началото на януари Матео Салвини отправи остри критики срещу договорена от Европейския съюз сделка за спасени мигранти, като каза, че тя ще насърчи контрабандистите на хора. Сделката, обявена от малтийския министър-председател Джоузеф Мускат, предвижда страни от ЕС, сред които Италия, да приемат 49 мигранти, блокирани на частни спасителни кораби от декември. Предвижда се също така страните да приемат много от 249-те мигранти, които вече са в Малта.

Салвини заяви, че  се противопоставя на пристигането на нови мигранти в Италия. По този начин той влезе в сблъсък с италианския премиер Джузепе Конте, който каза, че ако Италия приеме петнайсетина спасени деца мигранти и техните родители, това няма да "опетни" твърдолинейната политика на страната към приемането на мигранти, спасени от частни хуманитарни кораби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във