Банкеръ Daily

Свят

Салвини обяви, че излизането на Италия от еврозоната не е опция

Излизането на Италия от еврозоната не е опция, заяви днес вицепремиерът на Италия и лидер на партия "Лига" Матео Салвини. Според вестник "Република" обаче Салвини се готви да предприеме кампания за напускане на Европа и заплашва да изтегли Италия от блока за единна валута, ако не може да се постигне компромис с бюджета с Брюксел.

"Идеята да напуснем Европа, да напуснем еврото, никога не е била в ход", подчерта Салвини пред журналисти в кулоарите на митинг край Матера, в южна Италия. "Това е поредната фентъзи на вестник "Република" и го оставям на страниците им", отбеляза той.

Както "Банкеръ" вече писа, в петък крайната дясна лига на Салвини внесе искане за вот на недоверие към правителството, което сформира с антиатлантическото движение "Пет звезди". Салвини се надява това да доведе до кратки избори и да го постави като нов лидер на нацията.

Той настоява за гласуване на предложението още през следващата седмица, докато опозиционните партии предпочитат да изчакат до 19-20 август. Решението е на ръководителите на политическите групи в Сената, които ще се срещнат в понеделник, за да определят график.

Избори могат да бъдат проведени още през октомври, когато правителството трябва да представи бюджета на Европейската комисия и на парламента на Италия.

Салвини обеща 15 млрд. евро (16,8 млрд. долара) намаление на данъците за следващата година, но остава да се види как това може да бъде приравнено с бюджетен дефицит от близо 2% от БВП, съгласно договореното с ЕС за предотвратяване на дисциплинарна процедура.Освен това Рим трябва да намери около 23 милиарда евро, за да спази обещанието си да отмени повишаването на данъка върху продажбите, който трябва да започне от януари.

В петък Салвини заяви, че намаляване на данъците независимо от правилата на бюджета на ЕС ще бъде целта на ново италианско правителство, ръководено от "Лигата". "Целта на следващото правителство е да определи 15% данъчна ставка за много италианци. Ако Европейският съюз ни позволи да го направим толкова по-добре, ако не, ние ще го направим така или иначе ", заяви той.

По думите му днес Лигата ще проведе "конструктивен диалог" с ЕС и ще убеди Брюксел да приеме намаляване на данъците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във