Банкеръ Weekly

Свят

Салвини обединява евронационалистите

Салвини и неговите съратници.

Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини се захвана с принципно трудна задача: да обедини европейските националисти преди изборите за Европейски парламент. Салвини, който е лидер на националистическата евроскептична партия "Лигата", събра в Милано на 8 април ръководителите на подобни формации. В събитието се включиха германската "Алтернатива за Германия", Датската народна партия и финландската "Истински финландци".

Салвини обяви, че събралите се ще работят съвместно с традиционния съюзник на "Лигата", френския Национален сбор на Марин Льо Пен, но в Милано отсъстваха представители на тази формация. На събитието, проведено под надслова "Към Европа на здравия разум", той подчерта, че проблемите, които обединяват присъстващите, са граничният контрол и борбата срещу тероризма и екстремизма.

Обявената от Салвини цел бе да се създаде "най-голямата, най-значима, най-решителна и ориентирана към бъдещето" група в следващия Европарламент, но сам той призна, че между партиите има различия. Според неговия план гръбнакът на новата формация ще е групата на Европа на нациите и свободите, в която освен неговата "Лига" участват Националният сбор и Австрийската партия на свободата, холандската Партия на свободата и други. Понастоящем тя има 37 евродепутати, а според прогнозите след изборите те ще доближат шестдесет. Тази бройка е далече от желаното мнозинство, но планът на Салвини е да привлече представители на други групи.

Такава е например "Алтернатива за Германия", която членува в Европа на свободата и пряката демокрация. Тя би могла да допринесе с около 15 места в бъдещия съюз, но ще трябва да преодолее нежеланието си да бъде поставяна в едно семейство с Националния сбор на Льо Пен.

Представените в Милано Датска народна партия и "Истински финландци" пък принадлежат към групата на Европейските консерватори и реформисти, чийто най-виден член е британската Консервативна партия. В същата група е и управляващата в Полша "Право и справедливост" на Ярослав Качински и за Салвини ще е голям успех, ако успее да я привлече. Перспективите за това обаче не са големи, тъй като формацията не желае да бъде свързвана с радикални сили. Другата партия, чието приобщаване ще е сериозен успех за Салвини, е "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан, но за да се случи това, първо ще трябва да се изясни съдбата на членството й в Европейската народна партия.

Дори и да преодолее трудността с привличането на съюзници от различни групи, както и принципната трудност да бъдат обединени националисти, пред Салвини остава един особено голям проблем - този за бъдещата икономическа политика. "Алтернатива за Германия" и другите северни формации от евроскептичното семейство се застъпват за строга фискална дисциплина, докато според Салвини и други представители на по-южната част на Европа тя е пречка за икономическия ръст. Това, около което всички са обединени, са неодобрението към Европейския съюз и желанието им думата им да се чува по-силно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във