Банкеръ Daily

Свят

Салвини бе официално информиран за разследване срещу него за "отвличане" на мигранти

Италианската прокуратура заяви вчера, че е започнало разследване срещу вътрешния министър Матео Салвини за "отвличане" на група мигранти, предадоха  ДПА и БТА.

Става въпрос за мигрантите, на които повече от седмица беше отказван достъп до страната. Повод за разследването е станала ситуацията с кораба "Дичоти" на италианската брегова охрана, на чийто борд остават над 100 бежанци,спасени от бреговата охрана в Средиземно море на 15 август. След като Малта отказа да приеме плавателния съд, той се отправи към бреговете на Италия, но Салвини не позволи бежанците да влязат в страната.

Салвини  отвори на живо във Фейсбук писмото, с което бе уведомен за започналото разследване. Писмото му бе пратено от главния прокурор на Палермо Франческо Ло Вой. Салвини каза, че го грозят "най-малко 15 години затвор" и че е готов да бъде разпитван, но обеща на последователите си в социалните мрежи, че няма да отстъпи от позициите си. Въпреки разследването вероятността той да бъде съден и осъден е малка, тъй като той се ползва с парламентарен имунитет, който е малко вероятно да бъде свален от поддържащите правителството партии.

В края на август унгарският премиер Виктор Орбан и италианският вътрешен министър Матео Салвини се договориха да се създаде паневропейски антимигрантски фронт. Двамата посочиха като основен свой опонент в общността Еманюел Макрон. 

45-годишният Матео Салвини, лидер на крайнодясната Северна лига, обеща на Европа историческа промяна на континентално ниво. Съюзът между двамата е естествен резултат от антимигрантските им позиции. Унгария се противопостави първа на мигрантската вълна, издигна ограда по границата със Сърбия, а после отказа разселване на мигранти в Евросъюза. Сега Будапеща вижда съюзник в лицето на Рим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във