Банкеръ Daily

Свят

Саксонското влияние прави Сибиу едно малко архитектурно бижу

Не една и две са забележителностите, които носят белезите на най-добрата европейска архитектура от ХV-ХVІ век.

Румънският град Сибиу събра тези дни държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС за поредната им Срещата на върха. Тя е основна за ротационното председателство на Съвета на ЕС, което страната пое на 1 януари тази година. Мотото на Румънското председателство е "Кохезия, обща европейска ценност".

Любопитен детайл в потока от новини е и този, че в Сибиу е роден румънският президент Клаус Вернер Йоханис (на румънски: Klaus Werner Iohannis, на немски: Klaus Werner Johannis). Той е бил дълги години и кмет на Сибиу.

Сибиу (на румънски: Sibiu; на немски: Hermannstadt; на унгарски: Nagyszeben), по старому Сибин, е град в Трансилвания, обхващаща северозападната част на днешна Румъния. Той е място за живеене на над 147 000 човека - румънци, унгарци, германци (саксонци) и други народности.

Сибиу се намира близо до географския център на страната. Разположен е край река Чибин, приток на Олт, една от най-важните румънски реки. Тя се влива в Дунав край град Турну Мъгуреле. Река Чибин и някои пътища имат важно национално и международно значение. Градът е и важен железопътен център, който свързва линиите в направления изток-запад и север-юг.

Градът е важен стопански и културен център в региона. Избиран е за културна столица на Европа заедно с Люксембург през 2007 година.

Сибиу е основан от германски заселници през 1190 година, вероятно в близост до римско селище, известно през Ранното средновековие като Каедония, останало безлюдно при пристигането на санксонците. До средата на XIX в. градът остава населен почти изключително от саксонци, след което постепенно започва преселване на селско население към градовете и към 30-те години на XX в. в Сибиу вече преобладават румънците.

През ХІV век Сибиу е вече важен търговски център. През 1376 г. занаятчийството се дели на 19 гилдии. Сибиу се превръща в най-важния германски етнически град заедно със 7-те града, дали немското име Зийбенбюрген (Siebenbürgen) на Трансилвания, което в превод "Седем крепости".

Градът е бил седалище на Саксонския университет (Universitas Saxorum), който е политически център на германците в Трансилвания.

Piața Mare (Големият площад на Сибиу) омайва с красиви къщи. Множество малки ресторантчета пък дават възможност за кратка почивка сред атмосферата от ХV век, с домашна лимонада и десерт - понички със сметана и сладко Papanasi (папанаши). Весел фонтан разхлажда въздуха.

Не една и две са забележителностите, които носят белезите на най-добрата европейска архитектура от ХV-ХVІ век. Първият музей в Румъния - Palatul Brukenthal (двореца Брукентал), е построен през 1777-1778 г. за резиденция на барон Самюел вон Брукентал, губернатор тогава на Трансилвания. Сградата е музей от 1817-а. Синята къща е залепена до двореца (Casa Albastră). Погледа привлича и Къщата на генералите (Casa “Generalului”), строена през XV век. Католическата църква също извисява снага край Големия площад.

През тунелчета се промъкваме на Piață Mică (Малкият площад), който напълно оправдазава името си.  Над него пък се извисява Turnul Sfatului (Кулата на градския съвет). Срещу 2 леи можете да я изкачите и огледате града. На "площадчето" намираме и Мостът на лъжите (Podul Mincinosilor), който се извисява над пътят към Долния град. А това е първият мост, направен от метал в Румъния  (1859 г.). Поверието е, че ако изречеш лъжа, докато стоиш на моста, той ще се срути.

Старият Сибиу се е делял на Горен град (Orașul de sus), където са основните забележителности, и Долен град (Orașul de jos ), който е приятен за разходка и отмора. Покривите на някои от сградите тук са много интересни със своите прозорци "очи", които те гледат от високо.

Сибиу е бил пръв в много неща за Румъния: първата болница (1292 г.) и аптека (1494 г.) в днешна Румъния, първото документирано училище (1380 г.), Самоел фон Ханеман отваря първата в света хомеопатична лаборатория (1797 г.), първата фабрика за хартия (1534 г.), първият далекопровод в Югоизточна Европа (1795 г.), първо използване на електричество (1896 г.), Сибиу е вторият град в Европа използвал, задвижван от електричество, трамвай (1904 г.).

Първата книга на румънски език е напечатана в Сибиу (1544 г.), първият театър (1788 г.) и първият зоопарк в Румъния (1928 г.) също са построени тук.

Клаус Йоханис е петият президент на Румъния от 21 декември 2014 година. Интересен факт е, че той е четвъртият президент от немски произход в Източна Европа (в посткомунистически период) след Рудолф Шустер (в Словакия), Ференц Мадл (в Унгария) и Пал Шмит (в Унгария).

Facebook logo
Бъдете с нас и във