Банкеръ Daily

Свят

С възпоменателна церемония отбелязват 21 години от 11-и септември

Навършиха се 21 години от атаките с отвлечени пътнически самолети в Световния търговски център, Пентагона и в поле в Шанксвил. При тях загинаха близо 3000 души.

Социологически допитвания отчитат, че според 73 процента от американците основното чувство, обзело ги след атаките и дълги години след тях, била солидарността.

Мнозинството от по-младите американци обаче посочват, че този период се характеризирал с грубото отношение към съгражданите им с мюсюлманско вероизповедание и с недоволство срещу войната, започната в Афганистан.

По-късно днес се очаква американският президент Джо Байдън да изнесе реч в памет на жертвите на нападението, след като участва във възпоменателна церемония по полагане на венец в Пентагона.

В Шанксвил, Пенсилвания ще говори първата дама - Джил Байдън, а вицепрезидентът Камала Харис и съпругът ѝ ще са в Ню Йорк на церемонията пред Националния мемориал, издигнат в памет на жертвите от 11-и септември.

В Ню Йорк на мястото, където бяха кулите - близнаци, ще бъдат традиционно прочетени имената на загиналите.

Ще бъде запазено мълчание в часовете, в които самолети се врязаха в Търговския център, в Пентагона, и в Шанксвил.

Отделно в Манхатън ще бъдат издигнати светлинни кули - символ на небостъргачите на Световния търговски център, които ще могат да бъдат видени в радиус от около 95 километра. И сгради като Емпайър Стейт Билдинг също ще светят в синьо.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във